A Cello Street klasszikus hangszereken bemutatott újszerű zenei világa Magyarországon

Az Amerikai Nagykövetség, az Amerikai Külügyminisztérium Oktatási és Kulturális Osztálya valamint az American Voices támogatásával május 4. és 10. között Magyarországra látogat a kaliforniai Cello Street cselló kvartett, Matt Alber Grammy-díjas énekessel. A május 5-i és 8-i ingyenes koncertek mellett magyar együttesekkel működnek együtt, valamint mesterkurzusokat, műhelyfoglalkozásokat tartanak zenei képzésben részt vevő diákoknak és hátrányos helyzetű tehetségeknek.

 

A San Franciscó-i Cello Street immár két éve varázsolja el a nézőket a város utcáin és koncerttermeiben a pop és klasszikus műfajok érzelmes ötvözetével. A dinamikus kvartett azért dolgozik, hogy összehozza a klasszikus és pop zene közönségét egy innovatív és friss hangzással. Energiájuk számos együttműködésre ösztönözte őket, beleértve a közelmúlt közös munkáját a Grammy-díjas énekessel és zeneszerzővel, Matt Alberrel.  Magyarországi programjuk során együtt zenélnek a Magyar Cselló Zenekarral, a veszprémi kötődésű Cosmos Trióval és elkészítenek egy videofelvételt Jónás Vera énekesnővel, aki korábban az Amerikai Külügyminisztérium OneBeat nemzetközi rezidenciaprogramjának 2012-es magyar részvevője volt.

Az együttes szenvedélyesen segíti a gyerekeket és mindenféle zenei ágazat feltörekvő művészeit, gyakran lépnek fel helyi iskolákban. Magyarországon mesterkurzusokat tartanak a Bartók Béla Konzervatóriumban valamint a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóinak.  Ittlétük során szintén foglalkoznak hátrányos helyzetű diákokkal, két napot töltenek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ roma fiataljaival, illetve a hangszer csodálatos világát közelebb hozzák a Vakok Általános Iskolájának tanulóihoz is.

Magyarországi nyilvános és ingyenes koncertprogramjaik a következők:

Május 5., hétfő

19.30 Vakok Általános Iskolája, Nádor Terem (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.)

Május 8., csütörtök

19.00 Veszprém, Hangvilla