A cégbíróság bejegyezte az FHB Jelzálogbank tőkeemelését

A cégbíróság bejegyezte az FHB Jelzálogbank Nyrt. tőkeemelését, amelyet a társaság közgyűlése még 2015. december 28-án határozott el – közölte a hitelintézet a Budapest Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

    Az FHB közleményében emlékeztet arra, hogy a tőkeemelés bejegyzését a cégbíróság januárban elutasította, mert kifogásolta – lényegében formai okból – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott, a társaság alapszabályának módosításához szükséges engedélyt.
    Az FHB akkor hangsúlyozta: meggyőződése, hogy az MNB által kiadott engedély megfelelő, mert arra a “B” típusú osztalékelsőbbségi részvényfajtára vonatkozik, amelyet a társaság kibocsátott és a befektetők lejegyeztek, érvényességére pedig semmilyen jogszabály nem tartalmaz időkorlátozást. Új törzsrészvények kibocsátásával kapcsolatos alapszabály-módosításhoz az MNB engedélye nem szükséges – mutatott rá a bank.
    Az FHB szerdai közleményében kiemelte: a tőkeemelés mind tartalmi, mind formai szempontból megfelelőnek bizonyult a cégeljárásban, ezért a pénzintézet az MNB-hez fordult, hogy az engedélyt a cégbíróság által elvárt formában ismételten adja ki.
    A jegybank a társaság alapszabályának módosításához szükséges engedélyt a “B” sorozatú részvények kibocsátására 2016. február 11-én megadta, ebben lényegében megerősítette a korábban kiadott és a társaság által a korábbi cégeljárásban a cégbíróság részére benyújtott engedélyt. Egyben megállapította, hogy az alapszabálynak a “C” sorozatú törzsrészvények kibocsátásával összefüggő módosításához engedély nem szükséges – olvasható az FHB közleményében.
    A hitelintézet az új engedély révén ismét benyújtotta a cégbírósághoz a tőkeemelés kapcsán a változásbejegyzési kérelmet, a tőkeemelést a cégbíróság a “B” és “C” sorozatú részvények esetében is jóváhagyta.
    Jelezték: az FHB Bank a vonatkozó jogszabályok szerint haladéktalanul intézkedik a tőkeemelés során kibocsátott új részvények előállításáról.

Forrás:MTI