A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői is megemlékeztek a két éve elsüllyedt Hableány áldozatairól. A balesetben huszonöt dél-koreai állampolgár és a hajó két fős magyar legénysége halt meg

A megemlékezésen Dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, helyettesei, valamint a nyomozást irányító vezetők, és az a két vízirendőr is részt vett, akik az elsők között értek a helyszínre; ők két embert mentettek ki a vízből. A BRFK vezetői először a parton az emlékműnél, majd vízre szállva a hajón is megemlékeztek a magyar és a dél-koreai áldozatokról.

Budapest rendőrfőkapitánya egy koszorút helyezett a vízbe, miközben a Készenléti Rendőrség trombitása elfújta az Il Silenzio-t.

Két évvel ezelőtt, 2019. május 29-én 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést és a helyszíni intézkedést. A balesetet követően a mentőegységek hét embert mentettek ki a Dunából és további 21 embert eltűntként kerestek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a baleset körülményeinek tisztázása érdekében halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése miatt szakértők bevonásával nyomozást rendelt el, és a beszerzett bizonyítékok alapján a nyomozók a szállodahajó ukrán kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki. Az újabb szakértői vélemények és bizonyítékok alapján segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság által felállított 60 fős nyomozócsoport 134 nap alatt befejezte az ügy nyomozását.

A nyomozást a rendőrség 2019. október 10-én fejezte be és a keletkezett iratokat a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség részére megküldte.

A hajókatasztrófa tárgyalása 2020. szeptember 8-án megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken.