A Budapest Pride szervezői azt vallják, fontos, hogy minden ember egyenlő jogokkal rendelkezzen

A Budapest Pride szervezői fontosnak tartják, hogy minden ember egyenlő jogokkal rendelkezzen, évről évre ezért rendezik meg a felvonulást – hangoztatta Hanzli Péter, a Budapest Pride sajtószóvivője szombaton kora este azt követően, hogy a menet megérkezett célállomására, a Tabánba.

A 20. jubileumi Budapest Pride felvonulás résztvevői vonulnak a Lánchídon a Várkert Bazárhoz 2015. július 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A 20. jubileumi Budapest Pride felvonulás résztvevői vonulnak a Lánchídon a Várkert Bazárhoz 2015. július 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

    Közlése szerint soha ennyien nem voltak a fesztiválon. A jubileumi, 20. felvonuláson mintegy húszezer ember vett részt – jelentette be. Fontos, hogy férfiként, nőként, “valamilyen másneműként”, magyarként, zsidóként, romaként, hajléktalanként vagy bevándorlóként kiálljunk egymás mellett, mindannyiunk jogaiért – fogalmazott.
    Hozzátette: mindent meg kell tenni azért, hogy befogadó országban éljünk, és ne akarják mások megmondani: mi számít családnak. A szónok szerint ellen kell állni minden olyan törekvésnek, amely a négy fal közé akarja szorítani a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjait.
    Molnár Adrienn, a PeMel (Pécsi LMBTQ Közösség) aktivistája arról beszélt, hogy először vett részt a felvonuláson, amelyet “felszabadítónak és izgalmasnak” nevezett. Elmondta, hogy a vidéki városokban még csak két-három éve szerveződnek az LMBTQ közösességek, amelyek azzal az igénnyel jönnek létre, hogy “láthatóvá váljanak” a különböző szexuális orientációjú emberek.
    A menetnek két óra kell ahhoz, hogy eljusson a Tabánba. Az Andrássy útról, az Opera elől indultak, érintették a József Attila utcát, a Széchenyi teret, átmentek a Lánchídon, majd a Lánchíd utcán keresztül értek a felvonulás végállomásához, a Tabánba.
    A menetben feltűnt több párt zászlója, képviseltette magát a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért, valamint a Magyar Liberális Párt.
    A Tabánban zárult program helyszínén kutyás és lovas rendőrök biztosítják, hogy a résztvevők békésen távozhassanak. 

Forrás:MTI