A BMW iX Flow is felkerült a TIME magazin legjobb innovációkat egyesítő listájára

A TIME magazin idén is közzétette „Best Inventions” elnevezésű listáját, amely hagyományosan az év 200 legjobb innovációját gyűjti csokorba.

A lista összeállításához a TIME a magazin szerkesztőitől és tudósítóitól kért jelöléseket a világ minden tájáról, valamint egy online platformon keresztül, különös figyelmet fordítva az olyan feltörekvő területekre, mint például az elektromos mobilitás, a megújuló energiák és a metaverzum. A TIME ezt követően számos kulcsfontosságú tényező alapján értékelte az egyes jelöléseket, az eredetiséget, a hatékonyságot, a céltudatosságot és a hatáskeltést is beleértve.

„A végeredmény egy 200 úttörő találmányt (és 50 külön említést érdemlő találmányt) tartalmazó lista – rajta az életre tervezett mesterséges intelligenciával, a levegőben lévő szénfeleslegből előállított gyémántokkal és a valaha volt legerősebb távcsővel –, amely megváltoztatja az életünket, a munkánkat, a játékainkat és gondolkodásunkat arról, hogy mi minden lehetséges” – írják a magazin szerkesztői a listáról.

A teljes lista ide kattintva érhető el: https://time.com/best-inventions-2022/

Színváltó karosszéria egyetlen gombnyomással

A bajor prémiummárka a forradalmi E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepciót első ízben a 2022-es Szórakoztató Elektronikai Kiállítás (CES – Consumer Electronics Show) nyitónapján gurította reflektorfénybe. Elektroforetikus technológiájának köszönhetően a BMW iX Flow képes egyetlen gombnyomással megváltoztatni karosszériafelülete színét és árnyalatát, amellyel a személyre szabható vezetési élmény új dimenzióját hozza el a jelenbe.

A változtatható színű karosszéria az utastérben uralkodó hangulathoz és az autó hatékonyságához is nagymértékben hozzájárul. Hiszen a világos és a sötét színek eltérő mértékben verik vissza a napfényt és így a hőenergia-felvétel tekintetében is más hatást gyakorolnak. A fehér felület sokkal több napfényt ver vissza, mint a fekete, így az autó és az utastér erős napsütésben és magas külső hőmérsékleti viszonyok közepette jelentkező felmelegedése a karosszéria színének halványításával mérsékelhető. Hűvösebb időben ugyanakkor a karosszéria sötétítése segíthet abban, hogy az autó érezhetően több meleget nyerjen ki a napfényből.

A karosszéria színének megváltoztatása mindkét esetben hozzájárul a légkondicionáló berendezés terhelésének csökkentéséhez, amely így az elektromos rendszer energiaszükségletét, és mint ilyen, az autó üzemanyag- és energiafogyasztását is mérsékli. Egy tisztán elektromos meghajtású autó esetében ez az egy feltöltéssel megtehető tisztán elektromos hatótávolság növelését is jelenti. A technológia az utastérben ugyanakkor ahhoz is képes például hozzájárulni, hogy erős napsütésben a műszerfal kevésbé melegedjen fel.

Az E Ink technológia rendkívül energiahatékony. A kijelzőkkel és kivetítőkkel ellentétben az elektroforetikus technológiának egyáltalán nincs szüksége energiára ahhoz, hogy a kiválasztott színt megtartsa. Energiát csupán a színváltoztatás rövid folyamata igényel.

Több millió festékkapszula egy típus-specifikus fólián

A színváltó karosszéria elektroforetikus technológiája az e-könyv olvasókban is használt E Ink technológia műszaki alapjaira épül. A BMW iX Flow karosszériáját borító fólia több millió, hajszál vastagságú mikrokapszulából áll. Mindegyik mikrokapszula negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz. Elektromos hatásra az egyes kapszulák felületét a fehér vagy a fekete pigmentek töltik ki – a kiválasztott színtől függően –, így a karosszéria a kívánt árnyalatot kapja.