A BMW Group újabb befektetéssel erősíti meg vezető pozícióját az akkumulátortechnológia területén

+++ A BMW Group a Ford Motor Company és a Volta Energy Technologies oldalán száll be a szilárdtestes akkumulátorokat gyártó Solid Power technológiai fejlesztéseibe +++ Sorozatgyártásban a 20 amperórás (Ah), többrétegű szilárdtestes akkumulátorok +++ 2022-ben megkezdődik a 100 amperórás (Ah), autó-kompatibilis akkumulátorcellák tesztelése +++ Szilárdtestes, autó-kompatibilis akkumulátor már az évtized vége előtt – bemutató modell jóval 2025 előtt +++

### A résztvevő partnerek közös sajtóközleményének eleje ###

Az egyesült államokbeli Solid Power, amely iparági úttörőként állít elő szilárdtestes akkumulátorokat a hálózatról tölthető autók számára, 2021. május 3-án bejelentette, hogy a BMW Group, a Ford Motor Company és a Volta Energy Technologies 130 millió dollár összértékben fektet be a cég technológiai fejlesztéseibe. A Ford és a BMW Group a Solid Power oldalán korábban megkötött közös technológiafejlesztési megállapodását is kibővítette, hogy biztosítsa a szilárdtestes akkumulátorokat a közeljövőben érkező hálózatról tölthető modelljei számára.

A befektetésnek köszönhetően a Solid Power megkezdheti a széles körben skálázható szilárdtestes akkumulátorok sorozatgyártásának előkészítését, optimalizálhatja a technológiához kapcsolódó alapanyagok kihasználását és kibővítheti házon belüli gyártási képességeit a jövőbeni járműintegrálások elősegítése érdekében. A BMW Group és a Ford célja, hogy a Solid Power költséghatékony, kimagasló energiateljesítményű szilárdtestes akkumulátortechnológiáját már hálózatról tölthető modelljei következő generációjában alkalmazza.

„A BMW és a Ford fej-fej mellett vezeti a szilárdtestes akkumulátorral hajtott elektromos autók fejlesztési versenyét” – nyilatkozta Doug Campbell, a Solid Power elnök-vezérigazgatója és társalapítója. „Köszönhetően annak, hogy partnereink folyamatos elköteleződést mutatnak a Solid Power kereskedelmi forgalomba történő integrálása mellett, terveink szerint már 2022 elején megkezdhetjük a szilárdtestes, autó-kompatibilis akkumulátorok termelését a cég kísérleti gyártósorain” – tette hozzá.

A Solid Power korábban már bizonyította, hogy képes legyártani és igény szerint skálázni a szilárdtestes akkumulátorok következő generációját, amely nagyobb hatótávolságot, alacsonyabb költséget és biztonságosabb elektromosautó-használatot ígér – a technológia ráadásul a lítium-ion akkumulátorok kiépített sorozatgyártási infrastruktúrájába is tökéletesen integrálható.

A szilárdtestes akkumulátorok kifejlesztése és gyártása terén kivívott piacvezető pozícióját a Solid Power tavaly év végén több száz, gyártósoron készült akkumulátorcella leszállításával igazolta a Ford és a BMW Group számára, akik így arra vonatkozóan is megerősítést kaptak, hogy a Solid Power kereskedelmi forgalomba kerülési tervei megegyeznek a két autógyártó vállalat jövőbeni irányaival.

„A szilárdtestes akkumulátortechnológia a jövő elektromos autóinak fontos alkotóeleme, ezért döntöttünk a közvetlen befektetés mellett” – mondta Ted Miller, a Ford hálózatról tölthető háttérrendszereket fejlesztő és energiaellátási megoldásokat kutató részlegének vezetője. „Azáltal, hogy a szilárdtestes akkumulátor felépítése egyszerűbb, mint a lítium-ion akkumulátoroké, autóinknak nagyobb hatótávolságot és nagyobb utas-, illetve csomagteret, ügyfeleinknek pedig alacsonyabb költségeket és magasabb értéket adhatunk. Ez a fajta szilárdtestes akkumulátorcella-technológia ráadásul hatékonyan integrálható a lítium-ion akkumulátorok már meglévő gyártási folyamataiba is” – tette hozzá.

„A BMW Group számára az egyik legfontosabb járműfejlesztési szempont, hogy piacvezetőként legyen jelen a fejlett akkumulátortechnológia területén. A szilárdtestes akkumulátorok kifejlesztése az egyik legígéretesebb és legfontosabb lépés a hatékonyabb, fenntarthatóbb és biztonságosabb elektromos autók sorozatgyártásának beindítása felé vezető úton, amelyen a Solid Power oldalán haladunk tovább” – fogalmazott Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja. „Együtt fejlesztettünk ki a 20 amperórás, szilárdtestes akkumulátorcellát, amely abszolút kimagasló a mezőnyben. A BMW az elmúlt tíz évben folyamatosan fejlesztette akkumulátorcella-tervezési, –építési és –gyártási szaktudását, az olyan fontos partnerek pedig, mint a Solid Power, osztoznak zéró emissziójú jövőképünkben” – tette hozzá.

A Solid Power a 20 amperórás, többrétegű szilárdtestes akkumulátorokat jelenleg saját, láncba kapcsolt gyártósorán állítja elő, amely kizárólag a lítium-ion akkumulátorok iparági szabványa szerint működő gyártási folyamatokból és berendezésekből áll.

2022-ben a Ford és a BMW Group is megkapja tesztelésre és járműbe integrálásra az első 100 amperórás, autó-kompatibilis akkumulátorcellákat. A Solid Power szilárdtestes akkumulátorokat előállító technológiai platformjai azt is lehetővé teszik, hogy az egyedi cellakialakítások gyártása az autógyártó vállalatok által kitűzött teljesítmény-követelményeknek is maradéktalanul megfeleljen. A Solid Power szilárdtestes akkumulátorcella-kialakításai még napjaink legnagyobb teljesítménymű lítium-ion akkumulátorcelláihoz viszonyítva is nagyobb energiasűrűséget, biztonságosabb használatot és várhatóan alacsonyabb költségeket ígérnek.

„A Volta idejekorán beszállt a Solid Power technológiai fejlesztéseibe, amikor energetikai csapatunk és kereskedelmi forgalomra szakosodott szakértőink felfedezték, hogy a cég nem csupán ígéretes technológiával bír, de a sorozatgyárthatóságra is alapvető hangsúlyt fektet. Végtére is, önmagában az nem elegendő, ha egy akkumulátor áttörést hoz, hiszen ha nem skálázható elfogadható költségek mellett, nem lesz helye a piacon” – mondta Dr. Jeff Chamberlain, a Volta Energy Technologies elnök-vezérigazgatója. „A Volta izgatottan fektetett be a Solid Power technológiai fejlesztéseibe már a korai szakaszban, hiszen a cég már most iparági szabvány szerint működő gyártási folyamatokkal és berendezésekkel gyártja a többrétegű szilárdtestes akkumulátorokat. A BMW és a Ford partnersége újabb lendületet ad a Solid Power akkumulátorainak kereskedelmi forgalomba történő integrálásának, a két autógyártó pedig az elsők között kínálhat ügyfeleinek olyan elektromos autókat, amelyek biztonságosabb, elérhetőbb, kimagasló energiateljesítményű szilárdtestes akkumulátorokkal vannak felszerelve” – tette hozzá.

### A résztvevő partnerek közös sajtóközleményének vége ###

A BMW Group számára egyértelmű, hogy a személyes mobilitás jövőjének kulcsát a nagyteljesítményű, hosszú távon fenntartható energiatároló rendszerek jelentik, a BMW Group technológiai átállásában ezért kulcsfontosságú a rendkívül innovatív, fenntartható akkumulátorcellák kifejlesztése.

A BMW Group felgyorsítja a jövő akkumulátor-technológiájának kifejlesztését: az erre való törekvés a Neue Klasse modellgenerációban is visszaköszön, amelyet a BMW Group első ízben márciusi évértékelő konferenciáján jelentett be. Az autók eme új generációja, amely az évtized közepén ünnepli világpremierjét, minden tekintetben elektromos, digitális és újrahasznosítható lesz – egyértelmű középpontjában a tisztán elektromos hajtásláncokkal.

A BMW Group célja, hogy a Neue Klasse a csúcstechnológiás belsőégésű erőforrások hatótávolságát és gyártási költségeit érje el. A „BMW által tervezett” elektromos mobilitás például világszerte új vásárlói csoportok megszólítására és meggyőzésére lesz hivatott. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia hatodik generációjához – amelyben a lítium-ion akkumulátorok következő szintje dolgozik majd – ezért a vállalatcsoport az aktuális fejlesztési fázisban számos különböző cellakialakítást, cellakémiai megoldást és cellamodult megvizsgál. A cél a valóban zöld, alacsony emissziójú, újrahasznosítható akkumulátorok kifejlesztése.

Szilárdtestes akkumulátor sorozatgyártásban – bemutató modell jóval 2025 előtt

A hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák teljes értéklánca terén felhalmozott több éves házon belüli tapasztalatára támaszkodva a BMW Group ugyanakkor már a következő generáció utáni jövőt is elkezdte tervezni: az évtized végére az akkumulátorcellák energiasűrűsége várhatóan minimum 40-60 százalékkal nő – a mai, már így is magas szinthez viszonyítva.

A jövő akkumulátorcella erőteljes lesz, biztonságos, költséghatékony és újrahasznosítható – az alapanyag-kiválasztástól kezdve az elhasználódás utáni újrahasznosíthatóságig. Az évtized végére a BMW Group sorozatgyártásba küldi a szilárdtestes, autó-kompatibilis akkumulátort, az első ilyen technológiával felszerelt bemutató modellről pedig jóval 2025 előtt lerántja a leplet.

Elektromos modellek teljes erőbedobással

A BMW Group intelligens járműszerkezeti megoldásainak és rendkívül rugalmasan alkalmazkodó gyártási hálózatának köszönhetően 2023-ban már mintegy tucatnyi különböző tisztán elektromos meghajtású BMW és MINI modell gurul majd a világ útjain.

A BMW i3*, a MINI Cooper SE* és a BMW iX3* mellé – amelyek már most elérhetőek – még idén megérkezik két kulcsfontosságú modell: a BMW i4* és a BMW iX* – a BMW i4 ráadásul az eredetileg tervezettnél három hónappal korábban.

A következő években a BMW 5-ös sorozat és a BMW X1 tisztán elektromos meghajtású modellváltozata is világpremierjét ünnepli, majd érkezik a tisztán elektromos meghajtású BMW 7-es sorozat, a MINI Countryman utódja és más újdonságok is. 2023 végére így releváns járműszegmensei mintegy 90 százalékában a BMW Group legalább egy tisztán elektromos meghajtású modellel képviseltetni fogja magát.

A müncheni központú vállalatcsoport úgy tervezi, hogy mostantól 2025-ig átlagosan körülbelül 50 százalékkal növeli évről évre zéró emissziójú új autói egész éves értékesítési mennyiségét – ezzel mintegy tízszeresére növelve a 2020-ban eladott tisztán elektromos meghajtású modellek számát. 2025 végéig így a BMW Group hozzávetőlegesen kétmillió darab új, tisztán elektromos meghajtású autót ad át ügyfeleinek.

A BMW Group az aktuális piaci előrejelzésekre alapozva úgy tervezi, hogy 2030-ban már a tisztán elektromos meghajtású modellek fogják kitenni egész éves újautó-értékesítési mennyisége minimum 50 százalékát. Összességében, a következő tíz évben a BMW Group mintegy tízmillió darab tisztán elektromos meghajtású új autót fog kigurítani a világ útjaira. Mindez azt is jelenti, hogy a BMW Group kiváló úton halad az Európai Unió által 2025-re és 2030-ra kitűzött emisszió-csökkentési cél maradéktalan teljesítése felé.

Azzal, hogy beszáll a szilárdtestes akkumulátorokat gyártó Solid Power technológiai fejlesztéseibe, a BMW Group ismét igazolja, hogy képes idejekorán felismerni a vezető technológiai start-up cégekben és az együttműködésekben rejlő lehetőségeket, amelyek mentén a következő, úttörő technológiai nemzedékek is elérhetővé válnak. A bajor prémiumgyártó világszerte számos kutatóirodával, kimagasló startup-közreműködésekkel, a BMW Startup Garage tehetséggondozó műhellyel és a BMW i Ventures társaság égisze alatt is folyamatosan keresi a legígéretesebb technológiai újításokat. A BMW a sikeres startup-partnerségek, kockázatitőke-finanszírozások és vállalati befektetések területén is iránymutató mércét állított fel.

*Átlagos üzemanyag-fogyasztási, valamint kombinált energiafogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek

BMW i3: átlagos üzemanyag-fogyasztás 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 15,3 – 16,3 kWh / 100 km (WLTP); kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km

MINI Cooper SE: átlagos üzemanyag-fogyasztás 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 15,2 – 17,6 kWh / 100 km (WLTP); kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km

BMW iX3: átlagos üzemanyag-fogyasztás 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 18,6 – 19,0 kWh / 100 km (WLTP); kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km

BMW i4: az átlagos üzemanyag-fogyasztási, valamint kombinált energiafogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek egyelőre nem elérhetők

BMW iX: átlagos üzemanyag-fogyasztás 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: < 21 kWh / 100 km (WLTP); kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km (becsült, előzetes adat)