A BMW Group napenergia felhasználásával előállított alumíniummal csökkenti tovább beszállítói hálózata károsanyag-kibocsátását

A müncheni központú vállalatcsoport idén százmillió euró összértékben vásárol az Egyesült Arab Emírségekből kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot. Az így beszerzett 43 000 tonna alumínium kiteszi a Landshutban működő könnyűfém-öntöde egész évben szükséges anyagmennyiségének mintegy felét, amely több százezer tonnányi káros anyag kibocsátását előzi meg.

bmw

A BMW Group több tízezer tonna, kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumínium azonnali beszerzéséről döntött, amely kulcsfontosságú lépés a vállalatcsoport beszállítói hálózatának azon átfogó károsanyagkibocsátás-csökkentési stratégiájában, amely 2030-ra 20 százalékkal alacsonyabb összemissziót céloz meg. Tekintve, hogy az alumínium előállítása rendkívül energiaigényes folyamat, a zöldenergia – és így a napenergia – felhasználása kimagasló lehetőségeket kínál az eljárás károsanyag-kibocsátásának csökkentésére. A BMW Group ezért hosszú távon tervez a kizárólag zöldenergia felhasználásával előállított alumíniummal, amelynek beszállításával a következő tíz évben hozzávetőlegesen 2,5 millió tonna káros anyag levegőbe bocsátását előzi meg. Ez megegyezik a célul kitűzött emissziós érték körülbelül 3 százalékával, melyet a vállalat beszállítóitól kért.

„Arra törekszünk, hogy fenntarthatósági szempontból is irányt mutassunk és szisztematikusan teljesítsük hosszú távú fenntarthatósági céljainkat. A zöldenergiában rejlő lehetőségek kiaknázásával beszállítói hálózatunk károsanyag-kibocsátási célértékének több mint 50 százalékát képesek leszünk teljesíteni, a napenergia felhasználásával előállított alumínium beszerzése így jelentős lépés ez irányba” – fogalmazott Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja.

A napenergia felhasználásával előállított alumíniumot a BMW Group Landshutban működő könnyűfém-öntödéje dolgozza fel. Az alumíniumból itt vázszerkezeti- és karosszériaelemek, illetve hajtáslánc-alkatrészek készülnek, amelyek főleg a nehezebb akkumulátorokkal szerelt hálózatról tölthető autók esetében jelentenek jövőbe mutató előrelépést. 2021-ben a bajor prémiumgyártó százmillió euró összértékben mintegy 43 000 tonna, napenergia felhasználásával előállított alumíniumot vásárol, amely a landshuti üzem egész évben szükséges anyagmennyiségének körülbelül felét teszi ki.

A zöldenergia kulcsfontosságú a károsanyag-kibocsátás csökkentésében

Az elektromos mobilitás térnyerésével párhuzamosan a sorozatgyártásban kínált autók teljes életciklusára vetített károsanyag-kibocsátási értékek egyre nagyobb százalékát a beszállítói hálózatban jelentkező emisszió fogja kitenni. Az egyre több tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modell következtében folyamatosan csökken a használat során kibocsátott káros anyag mennyisége, a hálózatról tölthető hajtásláncokhoz szükséges akkumulátorcellák és alumínium-alapanyagok előállítása azonban rendkívül energiaigényes. Olyannyira, hogy megelőző intézkedések nélkül a BMW Group beszállítói hálózatában jelentkező, egy autóra vetített emissziós érték 2030-ra több mint megháromszorozódna. A vállalatcsoport ugyanakkor nem csupán azt tűzte ki célul, hogy megállítsa ezt a folyamatot, de hogy visszájára is fordítsa és a sorozatgyártásban kínált autók teljes életciklusára vetített 2019-es károsanyag-kibocsátási értéket további 20 százalékkal csökkentse.

Ötödik generációs akkumulátorcella-technológiája beszállítóival a BMW Group eközben kizárólag olyan megállapodásokat írt alá, amelyek garantálják a kizárólagos zöldenergia-felhasználást az akkumulátorcellák előállítása során.

A BMW Group a napenergia felhasználásával előállított alumínium beszállítását lehetővé tevő megállapodás aláírásával megtette a következő logikus lépést. Az elektromos mobilitás elterjedésével ugyanis az alumínium egyre fontosabb alapanyaggá válik, hiszen alacsony saját tömegével hatékonyan képes ellensúlyozni a hálózatról tölthető autók nagyfeszültségű akkumulátorainak súlyát. Az elsődleges alapanyagként használt alumínium előállítása ugyanakkor rendkívül energiaigényes folyamat: csak az alumíniumhoz szükséges timföld megmunkálása a globális alumíniumipar károsanyag-kibocsátási összértékének mintegy 60 százalékát teszi ki. A napenergia hasznosítása így kiváltképp hatékony eszköz az alumínium előállítása során keletkező káros anyagok csökkentésére.

Az alumínium előállítását segítő napenergiát sivatagi napelem-parkok gyűjtik össze

A BMW Group évek óta ápol gyümölcsöző beszállítói kapcsolatot az elsődleges alumíniumot előállító Emirates Global Aluminium (EGA) vállalattal, amely a világon elsőként termel kereskedelmi célból kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot, az így előállított alapanyagot ráadásul kezdetben kizárólag a BMW Group vásárolhatja meg. A müncheni központú vállalatcsoport számára előkészített alumínium előállításához az EGA a Dubaj mellett elterülő Mohammed Bin Rashid Al Maktoum napelem-parkban gyűjti össze a napenergiát. Ez a napelem-park hamarosan a világ legnagyobb napenergia-összpontosító létesítményévé válik.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a BMW Group az első ügyfelünk. Az alumínium könnyű, erős és végtelen alkalommal újrahasznosítható. Ezért is játszik fontos szerepet egyre hosszabb távon fenntartható életünkben. Ugyanakkor az is rendkívül fontos, hogy ezt az anyagot mennyire vagyunk képesek fenntartható módon előállítani, a napenergia felhasználása pedig meghatározó lépés ez irányba. Sivatagjainkban a napenergia természetes, bőséges mennyiségű erőforrás, amellyel olyan könnyűfém előállítását tehetjük környezetbaráttá, amely létfontosságú bolygónk jövője szempontjából” – mondta Abdulnasser Bin Kalban, az EGA vezérigazgatója.

„Az EGA képében egy olyan erős együttműködő partnerre leltünk, amely a hosszú távú fenntarthatóságra éppúgy értékként tekint, mint mi magunk. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy mi lehetünk az első ügyfelük, aki kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot vásárol. Az alumínium fontos lépés az elektromos mobilitás térnyerésében, a fenntartható módon előállított alumínium pedig kiváltképp fontos vállalatcsoportunk számára” – tette hozzá Dr. Andreas Wendt.

Innovatív gyártási folyamatok: a BMW Group Landshutban működő könnyűfém-öntödéje

A könnyűfém-öntöde a BMW Group landshuti üzemének legnagyobb részlege, egyúttal a vállalatcsoport egyetlen könnyűfém-öntödéje Európában. Tavaly a részleg több mint 1 600 munkatársa 2,9 millió könnyűfém alkatrészt gyártott le, többek között hengerfejeket, forgattyúházakat, a hálózatról tölthető modellek számos hajtáslánc-alkatrészét és különböző vázszerkezeti-, illetve karosszériaelemet.

A könnyűfém-öntöde a világ egyik legfejlettebb üzeme, amelynek innovatív, hosszú távon fenntartható folyamatait számos díjjal ismerték el. A könnyűfém alkatrészek előállításához az öntöde többek között homokmagok megformálását is végzi, a folyamatot pedig szervetlen kötőanyagok alkalmazása teszi gyakorlatilag emisszió-mentessé. A könnyűfém alkatrészek szabványosított előállításához a részleg ötféle eljárási folyamatot alkalmazhat, egy adott alkatrésznél így ezen öt megoldás közül választanak ki egyet az alkatrész felhasználási területe, technológiai követelményei és gyártási mennyisége szerint.

Fenntarthatósági tanúsítvány 2019 decembere óta

A BMW Group landshuti üzemének könnyűfém-öntödei működését 2019 decembere óta hosszú távon fenntartható alumínium-felhasználási tanúsítvány igazolja. A tanúsítványt a környezetvédelmi és ipari egyesületek, civil szervezetek, valamint alumíniumgyártó és –feldolgozó vállalatok támogatását élvező ASI (Aluminium Stewardship Initiative) nemzetközi nonprofit szervezet állította ki, amelynek célja, hogy iparág-szerte felügyelje az alumínium hosszú távon fenntartható, környezetbarát előállítását és megmunkálását. A BMW Group landshuti könnyűfém-öntödéje egy független harmadik fél által végzett átfogó vizsgálat után érdemelte ki az alumínium tudatos, felelős felhasználását igazoló tanúsítványt.

A természeti erőforrások felelős felhasználása

Az alumínium előállításához felhasznált zöldenergia mellett a BMW Group a kulcsfontosságú nyersanyag-tartalékok megóvása érdekében is lépéseket tesz. Mint ilyen, a vállalatcsoport célul tűzte ki, hogy 2030-ra jelentős mértékben fokozza modelljeiben a másodlagos alapanyagokként használt, újrahasznosított nyersanyagok alkalmazását. A másodlagos alapanyagok használata lényegesen csökkenti a károsanyag-kibocsátást a korábban alkalmazott alapanyagokhoz képest, egyúttal segíti a természeti erőforrások megóvását is. Beszállítói hálózata tagjaival ráadásul a BMW Group egytől egyig olyan együttműködési megállapodásokat kötött, amelyek a szerződés alapvetései között maximálják a működés során keletkező káros anyagok mennyiségét, ezt az irányvonalat pedig a jövőben is fenntartja.

A BMW Group hosszú távon fenntartható működést garantáló intézkedései már a BMW iX modellnél (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint: < 21 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km; a teljesítményre, energiafogyasztásra és hatótávolságra vonatkozó adatok a modell aktuális fejlesztési fázisában mért, előzetes értékek) kézzelfogható eredményekhez vezettek: az akkumulátorcellák megújuló zöldenergia felhasználásával történő előállítása és a másodlagos alapanyagok átfogóbb használata a BMW iX modell esetében a beszállítói hálózat 17 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátását eredményezi, a bevezetett intézkedések alkalmazása nélkül legyártott hasonló modell mutatóihoz képest.

A BMW Group célja, hogy 2030-ra több mint hétmillió darab hálózatról tölthető autója guruljon a világ útjain – kétharmaduk ráadásul károsanyag-kibocsátás nélkül. A vállalatcsoport beszerzési hálózata ezért nem csupán a folyamatosan növekvő sorozatgyártási mennyiség gördülékeny ellátását, de hosszú távú fenntarthatóságot eredményező intézkedéseinek egyre átfogóbb bevezetését is garantálja, amellyel a BMW Group elektromos mobilitásra való fokozatos átállását tekintve is meghatározó szerepet vállal.

Az Emirates Global Aluminium (EGA) vállalatról

Az EGA a világ legnagyobb „prémium alumíniumgyártó” vállalata, amely a Közel-Keleten elsőként csatlakozott az ASI (Aluminium Stewardship Initiative) nemzetközi nonprofit szervezethez. Az EGA 2013 óta szállít elsődleges alumíniumot a BMW Group számára.

Az EGA nem csupán alumínium-előállítással, de bauxit-bányászattal és az elsődleges alumínium öntvény-előkészítésével is foglalkozik. 2019-ben a vállalat 2,6 millió tonna könnyűfémet értékesített. Az EGA az egyetlen alumíniumgyártó vállalat az Egyesült Arab Emírségekben, amellyel a világ ötödik legnagyobb vállalata e téren.

Az EGA több mint 400 ügyfelét szolgálja ki a világ 50 országában, amelynek köszönhetően a nemzetközi autóipar egyik legjelentősebb üzemiöntvény-beszállítójának számít. Az EGA működését az iparág legkorszerűbb nemzetközi szabványa, az IATF 16949:2016 tanúsítvány hitelesíti, amely az autóipar beszállítói láncában minden korábbinál szigorúbb minőségbeli intézkedéseket garantál.