A BMW Concept Skytop tanulmányautó: az egyediség, az erő és a precizitás egybeolvadása

A BMW Concept Skytop tanulmányautó képében a BMW Group idén is egy példátlanul elegáns különlegességgel örvendezteti meg a történelmi járműkülönlegességek legendás szépségversenyeként ismert Concorso d’Eleganza Villa d’Este közönségét az olaszországi Comói-tó partján. A nyitott tetős kétüléses luxusautó egy minden részletében kidolgozott, kerekeken guruló műalkotás, amelynek kecsesen ívelt eleganciája sportosan kidolgozott stílusjegyekkel egyesül. A tanulmányautó karosszériája és utastere meleg, monokróm színekben pompázik, exkluzív anyagokkal ötvözve a kézműves mesterségben rejlő tradíciót és egyediséget.

„A BMW Concept Skytop tanulmányautó formanyelve kiváltképp egyedülálló és egzotikus, a Concorso d’Eleganza Villa d’Este hagyományaihoz méltóan” – fogalmazott Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője. „Az autó a lebilincselő szépség és a vérpezsdítő dinamika legmagasabb szintű összefonódását váltja valóra, ahogyan történelmi elődei, a BMW Z8 roadster és a BMW 503 modellek is” – tette hozzá.

Erőteljes arányok, organikus karosszéria

A BMW Concept Skytop tanulmányautó letisztult karosszériáját úgy álmodták meg a készítők, hogy az mindenkiben felébressze az utazás iránti vágyat. Feszes, kidolgozott felületeit néhány precíz kontúr határozza meg, amelyek egytől egyig az autó hátsó kialakítása felé terelik a figyelmet. A hagyományos kilincseket az ajtóélekbe integrált elegáns szárnyak helyettesítik, miközben a guruló műalkotás egyediségét aprólékosan kidolgozott könnyűfém keréktárcsák nyomatékosítják tovább.

Profilból nézve a markáns kiképzésű, hosszan elnyújtott motorháztető, a frontrész ikonikus, cápaorrszerű kialakítása, a kecsesen ereszkedő hátsó kialakítás és a világító BMW hűtőrácsok lélegzetelállító harmóniában kelnek életre. A legendás BMW Z8 roadster stílusjegyeire gondosan kiválasztott elemek utalnak. A motorháztetőről induló, majd az utastéren át húzódó és egészen a csomagtérajtót díszítő alumínium betétig nyúló, látványos vonalvezetés kiváltképp szemet gyönyörködtető megoldás, amely kiemeli a jármű-sziluett dinamikáját.

Az első fényszórók harmonikusan elegáns, összetett kialakítása már első ránézésre megágyaz a tanulmányautóban használt legmodernebb technológiáknak. A csiszolt alumínium házakba süllyesztett LED-technológiás elemeket kifejezetten a BMW Concept Skytop tanulmányautóhoz tervezték meg a mérnökök, a legkorszerűbb technológiai innovációkban rejlő lehetőségeket kiaknázva alkotva meg az autóiparban jelenleg elérhető legkeskenyebb első fényszórókat.

A minimalista, letisztult formanyelv lehetővé teszi, hogy az összes világítási funkció egyetlen elemben összpontosuljon. A BMW Concept Skytop tanulmányautó egységes megjelenését a hátsó lámpák lapos, hosszan elnyújtott kialakítása zárja.

Az ülések mögött magasodó, bőrrel bevont bukókeretet a B-oszlopok mindkét oldalról elegánsan fogják közre, a hátsó ablak pedig teljes egészében lenyitható. A két részre osztott, ugyancsak bőrrel bevont tető könnyedén levehető és a csomagtér speciálisan erre a célra kialakított rekeszében helyezhető el.

A tanulmányautó árnyalatai lágy átmenetet képeznek a karosszéria és az utastér között, nyitott és zárt tetővel egyaránt. Az autó hátsó kialakításán a vörösesbarna tető és a karosszériafényezés árnyékkróm-hatású, tompított ezüst színe elegánsan olvad egybe. A rendkívül összetett karosszériafényezési megoldást a BMW Group dingolfingi gyárának tapasztalt fényezőmestere készítette el.

Az utasteret brogue-stílusú bőrözés fémjelzi

A BMW Concept Skytop tanulmányautó utasterét brogue-stílusú bőrözéssel álmodták meg a készítők. A felületek vörösesbarna árnyalata megteremti a tágasság és a luxus érzését, amelyet az utastérbe gondosan beágyazott, kristályüvegből készült vezérlőelemek erősítenek tovább. A BMW Concept Skytop tanulmányautó utastéri felületei a BMW Group dingolfingi gyárának tradicionális kézműves-műhelyében készültek.

A BMW Z8 roadsterrel egyező hasonlóságok a motorváltozatok terén is visszaköszönnek. Miként a legendás elődmodell, úgy a BMW Concept Skytop tanulmányautó mozgatásáról is a bajor prémiumgyártó motorpalettájának legerősebb V8-as erőforrása gondoskodik.