A BKK ellenőrei jogszerűen végzik munkájukat – reagálás a BTDSZ közleményére

 

A Budapesti Közlekedési Központ visszautasítja a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének állításait. A BTDSZ állítása szerint hivatalos okirattal való visszaélést követnek el a BKK ellenőrei, amikor érvénytelen bérletekkel tesztelik az elsőajtós felszállási rendben közlekedő autóbuszok járművezetőit. A szakszervezet állításával szemben a valóság az, hogy az ellenőrök jogszerűen ellenőrzik a járművezetők munkáját, munkájukkal semmiféle visszaélést nem követnek el.

A jegyellenőrök az ellenőri igazolványuk mellett, mint a BKK munkavállalói, munkáltatói utasításra tarthatnak maguknál próba/minta jegyeket. A jegyek vagy „MINTA” feliratot vagy feltűnő alaki hibát tartalmaznak, használatuk nem valósítja meg az okirattal való visszaélést, a próbavásárlás kategóriájába tartoznak. A próbavásárlás bevett gyakorlat, a BKK ellenőrei semmiféle visszaélést nem követnek el, hiszen a bevételre jogosult és az értékcikkeket kiadó BKK által elfogadott módon, e célra szolgáló dokumentumokkal ellenőriznek, ezen felül az ellenőrök érvényes utazásra jogosító igazolvánnyal is rendelkeznek. A próbavásárlás tényétől eltekintve, ha feljutnak is az ellenőrök a járműre a nem érvényes igazolvánnyal vagy jeggyel, akkor sem utaznak jogosulatlanul.

Az elsőajtós felszállás Budapesten már egy évek óta jól működő rendszer: fokozatos bevezetése 2009 júniusában kezdődött meg, először az autóbuszokkal, majd az idei évtől a trolibuszokkal. A járművezetői jegyértékesítés még ennél is régebbi múltra tekint vissza: a trolibuszokon 1998 májusa óta van lehetőség a járművezetőnél jegyet váltani, egyes autóbuszokon pedig 1999-től, minden értékesített jegy után jutalékot kapnak.

Az elsőajtós felszállási rend bevezetését körültekintő tervezés és előkészítés előzte meg. Ennek a járművezetők felkészítése mellett részét képezte az utasok előzetes tájékoztatása is. Az új autóbusz-vezetők a belépési tréningjükben, a már a BKV-nál és a többi szolgáltatónál dolgozók pedig az évente megszervezett ismeretbővítő képzésükön kapnak oktatást. A járművezetők munkáját a bevezetést követően egy hétig biztonsági őrök is segítik, támogatják.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.

Budapest, 2013. november 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*