A beköszönő hideg újabb fenyegetést jelent a kurdisztáni menekültekszámára

FOLYTATÓDIK AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET IRAKI SEGÉLYPROGRAMJA

Mintegy kétszáz család, az Iszlám Állam fenyegetése elől Észak-Irak területére érkezett több mint 1000 fő kap segítséget a napokban az Ökumenikus Segélyszervezettől a hideg beköszöntével.

A belső menekültek télre való felkészítését – különös tekintettel a gyermekekre – meleg takaróval, főző- és fűtőkészülékkel, tüzelőanyaggal és gyermektápszerrel segítik a szervezet helyszínen tartózkodó munkatársai Duhok kormányzóságban. Azért itt, mert a kurdisztáni kormányzóságok közül ide érkezett a legtöbb menekült, a legutóbbi adatok szerint 452.004 fő. Az otthonukat hátra hagyni kényszerülő családok iskolákban, sátor- és konténertáborokban, épülő házakban, egyházi ingatlanokban, közösségi épületekben kaptak átmeneti elhelyezést. Az Erbiltől 160 km-re észak-nyugatra található Dohuk kormányzóság területén a Segélyszervezet helyi partnerszervezeteivel közösen hatja végre a beszerzést és az adományok átadását.

A segélyprogram során Duhok és Zakho városokban 81 család, Hawresk településen 60 család, Sarsingban 17 család és Avzrogban pedig 40 család kap 1,2 kg gyermektápszerből, 1 db mobil főző- és fűtőkészülékből, 34 liter fűtőanyagból és takarókból álló csomagot. A segélyek átadása november 14-én kezdődött el Sarsing településen.

Az augusztusban megkezdett és most folytatódó Segélyprogram értéke összesen megközelíti a 14 millió forintot. A magyar segítségnyújtást ezúttal is széleskörű összefogás teszi lehetővé: a MOL-csoport, mely 2007-óta van jelen a térségben 6 millió forinttal támogatja a programot. Emellett a Magyarországi Evangélikus Egyház által meghirdetett perselypénzes gyűjtésből további több mint 6 millió forintnyi felajánlás érkezett erre a célra a Segélyszervezethez. Sokan támogatták pénzadománnyal a segélyprogramot az elmúlt hónapokban a Segélyszervezet honlapján illetve csekkes befizetéssel, de volt olyan református gyülekezet is, ahol külön gyűjtést szerveztek a segélyprogram támogatására.

Marouan Eido Rashun tizenegy családtagjával menekült el az iraki Sinjarból, amikor az Iszlám Állam augusztus elején megtámadta a várost. Nyolc napot töltöttek a Sinjar hegyen, ahol helikopterrel látták el őket valamennyire, és ahonnan a kurd pesmerga segítségével menekültek meg Szírián keresztül – vissza Irakba. A Duhokig tartó utat gyalog tették meg, hátrahagyva házukat, boltjukat és minden tulajdonukat. Nem tudnak és nem is akarnak visszamenni, attól félnek, az Iszlám Állam bármikor rajtuk üthet. Jelenleg Sarsing településen élnek egy elhagyott olimpiai úszómedencéhez tartozó objektumban, 11 másik családdal együtt, összesen mintegy százan. A helyzetük a támogatás ellenére sem reményteli. A gyerekek nem tudnak iskolába járni, közeleg a tél, a kurd kormányzattól kapott pénzbeli támogatást elköltötték élelemre. A télre pedig szükségük van további élelemre, takarókra, fűtőanyagra. Hogy mi lesz velük, hova mennek tavasszal, hogyan élik túl a telet, arról egyelőre fogalmuk sincs.

Mint ismeretes, az elmúlt hónapokban Észak-Irakban keresztények és más fenyegetett kisebbséghez tartozó családok tízezrei kényszerültek menekülni az életüket veszélyeztető üldözés és háborús helyzet elől. Az Ökumenikus Segélyszervezet a nemzetközi közösség részeként már nyár végén is részt vett a szükségletek felmérésében és a segítségnyújtásban. Ennek keretében 100 család egyheti ellátását biztosította Erbil melletti menekülttáborban. Az Egyházak Világtanácsa (World Council of Churches, EVT) felkérésére pedig 10 menekülttábort látogatott meg, illetve az ENSZ és egyéb világszervezetek számára készített ajánlásokat és további magyar segélyprogramokat készített elő az Ökumenikus Segélyszervezet jelenleg is Észak-Irakban tartózkodó munkatársa.