A bécsi vállalkozások több mint 72 % támogatja a vasárnapi nyitvatartást

Versace_Foto_CompressNyilvánosságra hozták a Bécsi Gazdasági Kamara közvélemény-kutatásának eredményeit. Eszerint a bécsi vállalkozások több mint 72 százaléka támogatja a vasárnapi nyitvatartást és a kerthelyiségek egész éves nyitvatartását.

 

„A tagjaink egyértelműen letették a voksukat a nagyobb vállalkozói szabadság és az önrendelkezés mellett” – ezekkel a szavakkal ismertette Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke a szervezet felmérésének az eredményét, amely évtizedek óta a legnagyobb volt a kamara történetében. Az elmúlt hetekben ugyanis összesen 100 ezer bécsi céget hívtak meg, hogy vegyenek részt a közvélemény-kutatásban, amelynek keretében a vasárnapi nyitvatartásról, a kerthelyiségek nyitvatartásáról és a szociális járulék csökkentéséről kérdezték meg tagjaikat.

A több mint 14 ezer válaszadó 72,6 százaléka egyértelműen a vasárnapi nyitvatartás mellett tette le a voksát a belvárosban létrehozandó turisztikai zónában, 80,9 százalékuk pedig azt szeretné, hogy a kerthelyiségek egész évben nyitva tarthassanak, ne csak március eleje és november vége között. A tagok 60,1 százaléka a szociális hozzájárulás csökkentésének is örülne.

A Gazdasági Kamara azért döntött a felmérés mellett, mert Bécsben időről-időre fellángol a vita a vasárnapi nyitvatartásról, amelyet a kereskedelmi dolgozók szakszervezete a közelmúltban ismét elutasított. Tudni szerették volna viszont, hogy miként vélekednek a tagjaik a kérdésről. Ruck szerint körülbelül 800 új munkahelyet és 140 millió euró többletbevételt jelentene, ha a hét utolsó napján is nyitva tarthatnának a bécsi üzletek.

WienMitte_TheMall_Foto_EviBrezina