A bankok üdvözlik az MNB kkv-k hitelezését ösztönző lépését

A Magyar Bankszövetség üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezést ösztönző kezdeményezését – közölte a szervezet az MTI megkeresésére.

    “A bankszektor üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely segíti, hogy a hitelezés bővülésén keresztül a gazdaság fejlődése lendületet kapjon. A kis- és középvállalkozások fejlődése a gazdaság bővülését szolgálhatja. Az MNB korábbi programjaival már több eredményes lépést tett a kkv hitelezés fellendítésében” – reagált Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára a jegybank bejelentésére.
    Az MNB csütörtökön azt közölte, hogy új, a hitelezést ösztönző eszközt vezet be, öt éven át csökkenti vagy elengedi a kis- és középvállalatokat aktívan hitelező pénzügyi intézményeknek az ilyen hitelek után megképzendő tőkét. A kedvezmény attól függ, hogy mekkora volt az adott pénzügyi intézmény tényleges kkv-hitelezése ahhoz viszonyítva, amit az MNB által korábban meghirdetett piaci hitelezési programban (PHP) vállalt.
    Az 50 százalék alatti teljesítésre nem jár kedvezmény, 50 és 100 százalék között a tőkekedvezmény mértéke exponenciálisan emelkedik 20-tól 75 százalékig. A 106 százalék feletti kihelyezésnél jár a teljes – 100 százalékos – tőkekedvezmény, 100 és 106 százalék között pedig a 75 és 100 százalék közötti sávban emelkedik exponenciálisan. Az így felszabaduló szabad tőke a jegybank szerint támogathatja a piaci hitelezés további felfutását, s jobb tőkearányos megtérülést nyújt a hitelpiaci szereplőknek.
     A tőkekedvezmény ötéves időtartama azt jelenti, hogy a 2016-os kihelyezés alapján, azaz a 2017. évi vizsgálatokban véglegesített kedvezmény 2021-ig állandó lesz. Azon intézmények, amelyek idén nem tettek vállalást piaci hitelezési programban, 2017-től szintén igénybe vehetik a kedvezményt, a 2016-os tényleges kihelyezés 75 százaléknak megfelelő kedvezményre jogosultak 5 éven át.

Forrás:MTI