A bankkártya mágnesadataira és a PIN-kódra is szükségük van a csalóknak

A bankkártyával visszaélőknek a mágnescsík adataira és a PIN-kódra együttesen van szükségük ahhoz, hogy hozzá tudjanak férni az ügyfelek pénzéhez, ezért is fontos, hogy készpénzfelvételnél minél kevésbé legyen látható, amikor a PIN-kódot beütjük az ATM-be – hívta fel a figyelmet Jakab Péter bankbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    A szakembert arról kérdezték, hogy magyar bankkártya-tulajdonosok adataival éltek vissza ismeretlenek júliusban, száztíz ügyféltől összesen mintegy egymillió forintot loptak el indonéziai és dominikai bankterminálokon keresztül.
    Jakab Péter elmondta: a feltételezések szerint ebben az esetben a csalók egy vagy néhány ATM-re szereltek fel olyan speciális készülékeket, amelyekkel meg lehet szerezni a számlatulajdonosok adatait.
    Kifejtette, hogy a mágnescsík adattartalmának és a kártya PIN-kódjának birtokában úgynevezett nyers kártyát gyártva élnek vissza a csalók az adatokkal. A kártyaadatoknak bejáratott feketepiaci kereskedelme van – jegyezte meg a szakember.
    Hozzátette, hogy ezekben az esetekben az ügyfelek vétlenek, így a pénzintézetek megtérítik a bankkártyacsalók által okozott károkat.
    Ugyanakkor Jakab Péter elmondta azt is: sok millió szabályos tranzakcióra esik egy-egy ilyen jellegű visszaélés.

Forrás:MTI