A Bank of China Budapesten nyitotta meg kelet-közép-európai regionális központját

Li Cao-hang, a Bank of China alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hsziao Csien kínai nagykövet (b-j) a Bank of China kelet-közép-európai regionális központjának ünnepélyes megnyitóján Budapesten 2014. december 18-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Li Cao-hang, a Bank of China alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hsziao Csien kínai nagykövet (b-j) a Bank of China kelet-közép-európai regionális központjának ünnepélyes megnyitóján Budapesten 2014. december 18-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Európai érdek a lehető legszorosabb együttműködés Kínával, ezért is nagy siker, hogy a Bank of China Budapesten nyitotta meg kelet-közép-európai regionális központját – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a kínai nagybank fióktelepének ünnepélyes megnyitóján.

    “Európa elveszítette versenyképességének egy részét. Ha vissza akarja szerezni, a lehető legszorosabb együttműködést kell kiépítenie a gyorsan növekvő régiókkal, azon belül is kiemelten Kínával. A kínai-magyar együttműködés ebbe a törekvésbe illeszkedik” – mondta a miniszter.
    Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány támogatja Pekingnek azt a törekvését, hogy növekedjen a kínai nemzeti valuta, a jüan nemzetközi használata.
    A külgazdasági és külügyminiszter felidézte: a magyar kormány célul tűzte ki, hogy ha kínai vállalatok Közép-Európában akarnak piacra lépni, akkor ezt először Magyarországon tegyék. Ez kezd megvalósulni: a Huawei 2015-től a teljes európai exportját Magyarországról fogja szervezni, a ZTE Budapestről fogja működtetni az európai szervizközpontját, és most a Bank of China, a világ 10. legerősebb bankja ide telepíti regionális központját – sorolta.
    Szijjártó Péter elmondta: a Kínába irányuló magyar kivitel tíz év alatt a 11-szeresére nőtt, és a Magyarországon eszközölt kínai befektetések volumene már meghaladja a 3,5 milliárd dollárt. A kínai beruházások közül sok a legmagasabb szintű technológiát, magas hozzáadott-értéket képvisel – emelte ki.
    A miniszter hozzátette: Kína tovább szeretné növelni az exportját, és a kínai áruk nagy részét Közép-Európán át juttatná el Nyugat-Európába. A magyar kormány célja, hogy a kelet-közép-európai térségbe irányuló kínai működőtőke-befektetés minél nagyobb hányada Magyarországra jöjjön – mondta.
    Li Cao-hang, a Bank of China alelnöke az ünnepélyes megnyitón elhangzott beszédében kijelentette: a kínai és a magyar gazdaság jól kiegészítik egymást, a Bank of China többek között ezért döntött úgy, hogy Magyarországon hozza létre kelet-közép-európai regionális központját.