A Banja Luka-i magyar károsultakat is segíti az Ökumenikus Segélyszervezet

A Nyugat-Balkánt sújtó természeti katasztrófa során számos magyar család háza is károsodott a Bosznia-Hercegovinai Banja Lukában is. Mivel a házakba behatoló víz miatt leginkább az ingóságokban esett a legnagyobb kár, ezek pótlásában segíti az Ökumenikus Segélyszervezet az ország északi részén fekvő városban élő közösség tagjait. A Segélyszervezet folyamatos kapcsolatban van a Banja Lukában élő magyarok szervezetének vezetőjével, Milivojevics Irénnel, hogy a segítség minél hatékonyabban és személyre szabottabban érkezhessen a károsultakhoz. A kisebb helyreállításhoz szükséges eszközök és anyagok (pl. falfesték, ablaküveg pótlása) mellett a bútorok, konyhai felszerelések illetve háztartási gépek pótlását szervezi meg az Ökumenikus Segélyszervezet. Addig is tisztító és fertőtlenítőszerekből, mosószerből és személyes higiénés eszközökből álló gyorssegélyt juttatnak el a Banja Luka-i károsultakhoz. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai elmondták: volt, akinek a technikai készülékéket árusító üzlete ment tönkre, másnak a háza teljes fölszintjét lepte el a víz, míg valakinek az autója is teljesen tönkre ment, s volt, aki a háztetőre menekült az ár elől és innen mentették ki.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Szarajevóban tartózkodó magyar munkatársai eközben helyi partnerszervezetükkel, a Merhamet Sarajevóval együttműködésben tartósélelmiszerből, ivóvízből, fertőtlenítőszerekből és ruhákból álló segélyszállítmányokkal segíti az áradások és földcsuszamlások károsultjait és felméréseket végeznek, illetve megkezdik a hosszabb távú nemzetközi segítségnyújtás kidolgozását. A segélyprogram megvalósítása szoros együttműködésben történik a genfi székhelyű ACT Alliance világszövetséggel, amely több mint 100 ország egyházi hátterű segélyszervezeteitől gyűjt forrásokat a helyszínen dolgozó tagszervezetek munkájának támogatására.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet segélyakcióját a  1353-as adományvonal hívásával 250 forinttal lehet támogatni. Átutalással vagy csekkbefizetéssel a Segélyszervezet a 11705008-20464565 számlaszámon fogad adományokat. A Segélyszervezet csekkjei megtalálhatóak a nagyobb postahivatalokban.

A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Szerbia, Bosznia! Köszönjük!- írta szerkesztőségünnek megküldött közleményében a Ökumenikus Segélyszervezet sajtóosztálya.