A Balatonon kevés az esély a sportolásra alkalmas jégre

Az erős lehűlés miatt az öblökben megkezdődött a Balaton befagyása, de kevés esély van arra, hogy a hét végéig tartó rendkívüli hidegben sportolásra alkalmas jég alakuljon ki – közölte a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel hétfő délelőtt.

Eb sétál a jégcsapokkal borított lépcsőn a fonyódi Balaton-parti kutyás strandon 2018. február 26-án. MTI Fotó: Varga György

Eb sétál a jégcsapokkal borított lépcsőn a fonyódi Balaton-parti kutyás strandon 2018. február 26-án. MTI Fotó: Varga György

    Horváth Ákos elmondta, hogy a tó vize jelenleg 0 foknál valamivel még melegebb, és a szél folyamatosan felkavarja. Ahhoz biztosan nem lesz elég hosszan tartó hideg, hogy a múlt évihez hasonló, biztonságos, összefüggő jégtakaró alakuljon ki a Balatonon, de a part menti részeken, öblökben hízni fog a jég, és a nyílt vízen is megjelenhet a következő napokban.
    Ha a táblák összeállnak, a jég felszíne akkor is várhatóan rücskös, töredezett lesz – tette hozzá.
    A szélvédett öblökben, sekély vizű partok közelében is csak kevés esély van arra, hogy a hét második felére embert is elbíró, kellő vastagságú jég alakuljon ki – mondta Horváth Ákos, aki arról is beszámolt, hogy a Balaton magas vízszintje miatt főként a déli parton kicsapódó víz – fákra, bokrokra, padokra, kövekre fagyva – látványos jégszobrokat alkotott.

Jégcsapok egy bokor ágain a fonyódi Balaton-parton 2018. február 26-án. MTI Fotó: Varga György

Jégcsapok egy bokor ágain a fonyódi Balaton-parton 2018. február 26-án.
MTI Fotó: Varga György

    A meteorológus megjegyezte, hogy jövő héten jelentős melegedésre lehet számítani, így a későn jött jég gyorsan eltűnik a Balatonról.
    A tó körüli műjégpályákat február közepéig tervezték nyitva tartani, de a hideg idő miatt még mindig üzemelnek Keszthelyen, Szigligeten és Balatonlellén.
    “Már nem hűtjük a pályát, a természetre bízzuk, meddig üzemelhet, immár ingyenesen” – mondta Balassa Balázs, Szigliget polgármestere az MTI-nek.

Jégcsapok lógnak egy padról a balatonfenyvesi Balaton-parton 2018. február 26-án. MTI Fotó: Varga György

Jégcsapok lógnak egy padról a balatonfenyvesi Balaton-parton 2018. február 26-án.
MTI Fotó: Varga György

Forrás:MTI