A 25. Zempléni Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye Rossini A sevillai borbély

A 25. Zempléni Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye Rossini A sevillai borbély című vígoperájának előadása, melyet az ország egyik legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Tokaj Fesztiválkatlanban mutatnak be augusztus 19-én.
Rossini legnépszerűbb operáját 200 éve mutatták be először Rómában. Az évforduló tiszteletére tartott tokaji előadást a Fesztivál a MÜPÁ-val együttműködve, az Operaház kiváló szólistáival, Káel Csaba rendezésében állítja színpadra.

sevillai_borbely

A mű Beaumarchais vígjátéka alapján készült, mely Mozart Figaro házasságának előtörténetét meséli el. Rossini pazar zenei invencióval, sok humorral, slágeráriákkal ajándékozza meg szereplőit és Mozart művéhez hasonlóan egy fordulatokban gazdag káprázatos fináléval koronázza meg az első felvonást. A darab az olasz vígopera jellegzetes szereplőire és szituációira épül fel: az öregedő, fiatal gyámleányát elvenni készülő lecsúszott nemes, a talpraesett leány, álruhák, szerepcserék, félreértések és cselszövések vezetnek el a kibontakozó megoldáshoz.

Az előadás előtt 18.00-tól Gourmet party á la Rossini címmel egy szintén különleges esemény várja az opera és az olasz konyha szerelmeseit. A házigazda Bernáth József mesterszakács és Hollerung Gábor karmester lesznek.
Aki ezen az estén az opera mellett az igazi olasz életérzésből is szeretne ízelítőt kapni, az válassza ezt a programot, amely a résztvevők összes érzékére hat. Rossini maga is nagy gourmand volt, az ételek iránti szenvedélye szinte egyenértékű volt zeneszeretetével. A legendás zeneszerző alig 36 évesen vonult vissza a komponálástól, egyebek között azért is, hogy az asztali örömöknek hódolhasson.

Hollerung Gábor

Hollerung Gábor

A Gourmet party-ra és az előadásra szóló VIP-jegyek korlátozott számban kaphatók: http://www.zemplenifesztival.hu/gourmetparty/
(A VIP-jegy tartalmazza az operaelőadásra szóló „A kategóriás” belépőt és a vacsorarészvételt).

G. Rossini: A SEVILLAI BORBÉLY
Szereposztás:
Figaro – Szegedi Csaba
Rosina – Megyesi Schwartz Lúcia
Almaviva – Hanczár György
Bartolo – Kálmán Péter
Basilio – Gábor Géza
Berta – Rácz Rita

Közreműködik:
Budafoki Dohnányi Zenekar
Debreceni Csokonai Színház Kórusának Férfikara

Vezényel: Hollerung Gábor

Díszlet: Szendrényi Éva
Jelmez: Németh Anikó
Rendezőasszisztens: Sylvie Gabor

Rendező: Káel Csaba