Aranyakért mennek férfi kenusaink

 untitledA duisburgi világbajnoksághoz hasonlóan ismét éremesővel kényeztethetnek el bennünket férfi kenusaink. Vajda Attila C-1 1000 méteren és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros C-2 1000 méteren is címvédőként érkezik a Moszkvába, de legjobb kétszázas versenyzőink és a négyes is meglephetnek bennünket egy-egy szép eredménnyel.
 
Vajda Attila vagy Sebastian Brendel? Az elmúlt két esztendőben ez volt a nagy kérdés a világversenyeken. Tavaly a duisburgi világbajnokságon saját szurkolói előtt tört borsot német riválisa orra alá a szegediek legjobbja, az idén 2-0 az állás Brendel javára, aki a szegedi világkupán és a brandenburgi Európa-bajnokságon is legyőzte a mi versenyzőnket.

„A jó sorozatok azonban megtörnek egyszer, és én arra törekszem, hogy Moszkvában fordítsak – mondta Vajda, aki tisztában vele, hogy mi a nála jóval fiatalabb Brendel ellenszere a vízen. – Brendel tart a hajrámtól, éppen ezért azt kell elérnem, hogy a táv elején ne engedjem el túlzottan őt.”

Vajda egyébként sűrű program elé néz szombaton, hiszen a C-1 1000 méter délelőtti fináléja után délután rendezik meg az 5000 méter döntőjét (Brandenburgban kizárták ebben a versenyszámban), amely az elmúlt években az egyik kedvenc száma lett.

A párosoknál ezúttal felcserélődött a sorrend. Szombaton 500 vasárnap 1000 méteren küzdhet meg a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó, amely természetesen a hosszabbik táv aranyesélyese. Oláh Tamás tanítványai a tavalyi Montemor-o-Velhó-i Európa-bajnokság óta nem kaptak ki 1000 méteren, sem az oroszok, sem a románok, sem a németek nem találják az ellenszerét az ütőképes magyar duónak.

„Moszkvába is nyerni megyünk, és hiszem, hogy ezer méteren jobbak leszünk az oroszoknál. Igaz, ők változtattak: az Európa-bajnokságon négy számot induló Alekszej Korovaskov helyett Viktor Melantyev lesz Ilja Pervuhin párja” – mondta Mike Róbert, aki Mike Róberttel már túljutott az „újraalapozás” fáradalmain, és jó formában várja a rajtot.

Ahogyan a győri különítmény is. Szabados Krisztián tanítványa, Khaut Kristóf Kozák Danutával is együtt tréningezett a világbajnoki felkészülés hajrájában és nagy reményekkel várja a C-1 500 méter rajtját. Lantos Ádám ezúttal csak 200 párosban és a váltó tagjaként szerepel, egyesben ugyanis most csapattársa, Mórocz István és Fazekas Tibor tanítványa, Nagy Péter vitte el a vb-indulás jogát.

„Úgy érzem, egyesben tudtam fejlődni a válogatóhoz képest, Mórocz István rengeteget foglalkozott a pályám felépítésével, így bízom benne, hogy képes leszek egy jó döntős szereplésre. A párost is nagyon jól összeraktuk Lantos Ádámmal, így mindenképpen dobogóra szeretnénk állni” – mondta Nagy Péter, aki Hajdu Jonatánnal és Korisánszky Dáviddal szintén szóhoz jut majd a váltóban is.

A felnőtt világbajnokság Moszkvában szerdán reggel a parakenus számokkal kezdődik, a gyorsasági versenyző először csütörtökön fognak vízre szállni a Krylatskoye-i pályán.