400.000 látogató
Több mint 150 kiállító
15 év

2025-ben ismét megnyílik a Magyar Ízek Utcája, a nyár legnagyobb gasztro-kulturális vására, ahol a közönség megízlelheti a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételeit, valamint a Szent István-napi kenyeret, Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját is.
A rendezvény célja, hogy bemutassa a különleges ételeket, technológiákat és alapanyagokat – nemcsak a látogatóknak, hanem a hazai gasztronómiai közösség tagjainak is. A vásár központi elemei az élelmiszertermelők, őstermelők és élelmiszer-előállítók. A vendéglátó egységek kínálatának alapját a magyar hagyományok adják – legyen szó receptekről, technológiáról vagy alapanyagokról. A szervezők célja, hogy mindenki – bármilyen érdeklődéssel vagy költségvetéssel érkezzen – megtalálja a saját kedvencét.
A rendezvény egyik legkedvesebb helyszíne a Főzők tere, ahol nem profi séfek, hanem főzőasszonyok és -emberek mutatják be hazájuk, régiójuk gasztronómiai különlegességeit – határon innen és túl. Az ételkóstolás mellett személyes történetek és élő hagyományok is megelevenednek.
2025 vezértémája: VADAT és HALAT – a természet ajándékai a tányéron
A 2025-ös Magyar Ízek Utcája központi tematikája a “Vadat és halat”, amellyel a magyar vad- és halgasztronómia különleges világát szeretnénk bemutatni. A cél, hogy újra közelebb hozzuk ezeket a természetes, ősi alapanyagokat a látogatókhoz, és megmutassuk, milyen sokszínűen használhatók a mai konyhában is.
A rendezvényen többek között klasszikus dél-dunai halászlé, csíptetett ponty, frissen sült és füstölt pisztráng, halkolbász, valamint szarvas-, őz- és vaddisznó pörköltek, vadraguk, érlelt vadhúsok és pástétomok is kóstolhatóak lesznek. Az ételeket gyakran maguk a készítők mutatják be, így nemcsak kóstolni lehet, hanem kérdezni is – valódi kulturális és kulináris élményben lehet része a látogatóknak.
2025 újdonságai – Gazdagabb, színesebb programkínálat
A jubileumi év alkalmával több újítással is készülünk:
- Díszvendég Kárpátalja: Először kap kiemelt helyet egy régió – Kárpátalja –, ahol ízekkel, emberekkel és történetekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.
- Kisalföld bemutatkozása: Mangalica termékekkel töltjük be a térképen eddig üresen maradt régiót.
- Zsidó konyha: A Carmel glattkóser étterem jóvoltából idén először zsidó ételek is megkóstolhatók.
- Vendégország: Csehország: A standok cseh ételeket és sörkülönlegességeket kínálnak.
- Közfoglalkoztatási kiállítás: A Belügyminisztériummal közösen valósul meg az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár.

A Magyar Pékszövetség hagyományos szakmai versenyén idén is díjazták a Szent István napi kenyér, az Innovatív kenyér kategória, illetve a Leveles Sétáló Sütemény kategória legjobbjait. A győztesek termékeivel a nagyközönség a vásár területén találkozhat.
A Balmaz Sütöde Kft. 2025-ös Szent István-napi díjnyertes kenyere, az “Alföldi Pajta”, a múlt értékeit és a jelen egészségtudatos szemléletét ötvözi. Kovászos eljárással, világos és teljes kiőrlésű tönkölyliszt, valamint hagyományos búzaliszt harmóniájából születik, sertészsírral gazdagítva. A tönkölybúza diós aromája, magas rost- és ásványianyag-tartalma nemcsak különleges ízt, hanem táplálóbb, könnyebben emészthető alternatívát is kínál. A „Pajta” név a családi örökségre, a nagyszülők kemencéjére és három generáció tudására utal – minden cipó egy szelet történelem, amely tiszta kézzel és tiszta szívvel születik.

A mórahalmi Varga Pékség harmincéves hagyományát és szakmai tudását ötvözte az egészségtudatos mediterrán életérzéssel, amikor megalkotta az Innovatív kenyér kategória díjnyertes “Mediterrán kenyerét – extraszűz olívaolajjal”. A kovászos eljárással készült, magyar búzalisztből és kiváló minőségű olívaolajból gyúrt kenyér könnyed, laza szerkezetű, ízében harmonikusan egyesíti a hazai alapok gazdagságát a mediterrán konyha frissességével. Nemcsak különleges ízélményt nyújt, hanem a mediterrán étrend kedvező élettani hatásait – a szív- és érrendszeri egészség támogatását, a vércukorszint stabilizálását – is magában hordozza.

A szakmai zsűri döntése alapján a Három Tarka Macska Kézműves Pékség, “Augusztusi Álom” fantázianévre keresztelt terméke nyerte a Leveles Sétáló Sütemény első helyét, mely a francia cukrászati technikák és a magyar ízvilág harmonikus találkozását tükrözi. A laminált croissant tésztából készült, kívül roppanós, belül selymes brownie-val és zamatos meggyszósszal töltött desszert egyszerre elegáns és játékos. Az édes és savanykás ízek kontrasztját a textúrák kifinomult összhangja emeli ki. A pékség csapata közös alkotómunka és hosszú kísérletezés eredményeként hozta létre ezt a „sétáló süteményt”, amely könnyen fogyasztható, mégis különleges élményt nyújt. A névválasztás családi ötletből született, a végeredmény pedig a kreativitás, a bátorság és a hagyományok iránti tisztelet ízletes bizonyítéka.
Bemutatkoznak a torták a Magyar Ízek Utcáján
2025-ben is kiválasztásra került Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2025-ben immár tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, melynek győztese Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” fantázianevű torta.
A desszert a Dobos C. József-féle klasszikus tiszteletére született, miközben merészen új ízekkel és formákkal gazdagítja azt. A vajban gazdag piskótalapokat habkönnyű csokoládé vajkrém és meggyzselé rétegezi, amelyet meggypálinka tesz még karakteresebbé. A függőleges rétegrend nemcsak különleges látványt nyújt, hanem a meggy friss savasságát, a csokoládé lágyságát és a karamell telt ízét tökéletes harmóniába rendezi. A mandulapraliné, a grillázs, a tejcsokoládé-glazúr és a roppanós doboscukor réteg tovább fokozzák az élményt, miközben megőrzik az ikonikus sütemény hagyományát. Az alkotás egyszerre múltidéző és modern, amely a hagyomány és az innováció tökéletes egységében nyújt maradandó gasztronómiai élvezetet.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyének idei győztesét az
„Álmodozó” elnevezésű kreációt is megkóstolhatja a nagyközönség a Magyarország Tortájával, a „DCJ
Stílusgyakorlat” tortával együtt a Magyar Ízek Utcáján, augusztus 19-én és 20-án.

Az “Álmodozó” alkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza. A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret. Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 gramm: a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.
Az alapítvány idén is ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat augusztus 18-20-a között 10:00-17:00-ig az Ybl Miklós téren, a verseny főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika jóvoltából, de lesz vérnyomás- és véroxigénszint-mérés is a Beurer támogatásával. Sátraikban gyerekeknek szóló programmal várják az érdeklődőket, akik cukorbeteg Barbie babák, kirakók, játékok és orvosi egyetemista hallgatók segítségével ismerhetik meg a diabéteszesek eszközeit és mindennapjait.
Három nap a magyar ízek, dallamok és élmények bűvöletében
Augusztus 18. és 20. között újra benépesül a Duna-part, ahol a nemcsak a gasztronómia, de a zene és a családi programok különleges találkozása vár mindenkit. A színpadon a mesék és dallamok kavalkádja köszönti a vendégeket: a gyerekeket a hUNCUT zenés meséi, az Alma Együttes és Vitéz László bábelőadása varázsolja el, míg a felnőttek a ScoreSix filmzenéitől a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar retró hangulatán át a Jani B(l)ack Blues fergetegéig élvezhetik a változatos koncerteket. A Szent István-napi kenyér megszegése és Magyarország Tortájának ünnepélyes felszelése is a program része, meglepetés vendégekkel.
A Virág Benedek Ház udvarán mesemondók, kézműves foglalkozások, ölbéli játékok és interaktív kalandok várják a legkisebbeket, míg a térzenét a katonazenekarok pezsdítő dallamai szolgáltatják. Aki állatbarát, annak az „Újra van Budán kutyavásár!” program is kihagyhatatlan: négylábú kedvencek és segítőkutyák mutatkoznak be szeretetteljes környezetben.
A háromnapos fesztivált augusztus 20-án az ünnepi tűzijátékkal koronázza meg a hangulatot – de addig is minden perc tele lesz élménnyel, mosollyal és finom falatokkal.
Amdala.hu Amdala Magazin és Hírportál. Friss hírek, bulvár, sport, kultúra.