8 érem már megvan

Három arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyertek a magyar versenyzők a szegedi világkupa szombat délelőtti döntőjében. Női K-1 500 méteren győzött Kozák Danuta, C-2 1000 méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros, valamint K-2 1000 méteren a fiatal Farkasdi Ramóna, Nagy Flóra kettős is.

untitledElőzetesen tíz érmet jósolt Storcz Botond vezetőedző a szegedi világkupára, nos a magyar versenyzők már az első döntős délelőttön majdnem teljesítették a szakember elvárásait, hiszen nyolc éremmel nyitottak a Maty-éren.

Elsőként Kozák Danuta állhatott fel a dobogó legfelső fokára miután női K-1 500 méteren több mint egy hajóval győzött az osztrák Yvonne Schuring előtt, aki jól kihasználta az 1-es pálya adta előnyöket.

„Jó volt hazai közönség előtt versenyezni, mindig jó érzés Szegeden rajthoz állni – mondta Kozák Danuta. – Még a felkészülési szakaszban járunk, van még mit csiszolni a pályámon, de elegendő időnk van erre az Európa-bajnokságig és a világbajnokságig.”

A magyar „éremgyártást” Vajda Attila folytatta, aki – ahogyan az előfutam után jósolta – ismét Sebastian Brendellel vívott csatát az aranyért. Brendel ezúttal energikusabb volt, így Vajda alig több mint egy hajóval a dobogó második fokára kényszerült.

„Ez jó jel, hiszen tavaly is elvert Szegeden Brendel, ellenben a világbajnokságot én nyertem meg – mosolygott Vajda. – Nekem ez volt az első versenyem, míg Brendel már túljutott a válogatón és két világkupán is rajthoz állt. Szerintem ez az ezüstérem egyáltalán nem rossz eredmény.

Ahogyan nagyon jó a magyarok C-2 1000 méteren nyújtott produkciója is. Vasbányai Henrik és Mike Róbert ugyan csak az utolsó 50 méteren verte vissza a német duó támadását, de ismét bizonyították, hogy jó úton haladnak a felkészülésben.

„A rajtunk végre összeállt, így az elején nem kell belefeszülnünk. Az idény elején járunk és erre az alapra lehet építkezni” – mondta Vasbányai Henrik. Csattanóként másik egységünk, az idén először összetérdelő Varga Dávid, Vass András is érmet lapátolt össze, a fiúk harmadikként borultak be a vízbe a célvonalon.

„Nem tudtuk már megtartani a hajót, és elsőre jónak tűnt a borulás, de annyira ki voltunk fulladva, hogy nehéz volt megkapaszkodnunk” – mondta Varga Dávid.

„Ez volt az első versenyünk Dáviddal, ez a harmadik hely jó visszajelzés, remélem izgalmassá tudjuk majd tenni a válogatót Henrikék ellenében” – tette hozzá Vass András.

Női K-2 1000 méteren egy arany- és egy ezüstérem termett a magyaroknak. A házi ütközetben Farkasdi Ramóna és Nagy Flóra az utolsó métereken hajrázta le a Szilvásy Nóra, Bodonyi Dóra kettőst.

„Igyekeztünk Flórával csőlátással versenyezni, próbáltuk kizárni a külvilágot és csak magunkra koncentrálni. És ez nagyon jól bevált” – mondta az ifjúsági olimpiai bajnok győri Farkasdi Ramóna.

Férfi K-4 1000 méteren remek pályát ment az olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajó, amely azonban minimális különbséggel kikapott a kettes pályán becsúszó olimpiai bajnok ausztrál hajótól.

„Aki ismeri a Maty-ért, az tudja, hogy a fenti pálya mennyit jelent, és ez kedvezett az ausztráloknak. Szerintem nagyon jól együtt voltunk a srácokkal, jól ki tudtuk evezni magunkat. Kezdetnek ez az ezüstérem tökéletes” – magyarázta Pauman Dániel.

Fiatal férfi kenu négyesünk sem távozik üres kézzel: Sarudi Pál, Devecseri Ádám, Forgó Christopher és Androkity Marcell bronzérmes lett.

És hogy a többi egység miként zárt?

Férfi K-2 1000 méteren az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland páros, K-4 1000 méteren a Noé Bálint, Szalai Tamás, Boros Gergely, Kugler Attila összetételű négyes, míg női K-1 1000 méteren Medveczky Erika lett negyedik. Kárász Anna K-1 500 méteren, a Szabó Kristóf, Viola Viktor, Bodonyi András, Szabó Gábor C-4 1000 méteres B-egységünk az ötödik, Kiss Tamás C-1 1000 méteren és Csay Renáta K-1 1000 méteren a 7. helyen zárt.

A délutáni program 200 méteres-, valamint női K-4-es elő- és középfutamokkal és parakenu döntőkkel folytatódik. A magyar parakenusok 4 fináléban lesznek érdekeltek.
Forrás:MTI