70 MILLIÁRD FORINTRA EMELKEDETT AZ MFB PONTOKON ELÉRHETŐ 0 SZÁZALÉK KAMATOZÁSÚ HITELPROGRAM KERETÖSSZEGE

Örülhetnek a vállalkozások, mert a Kormány 70 milliárd forintra emelte a Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitelprogramban elérhető forrás összegét. A nulla százalékos kamatozású hitelt országszerte 428 MFB Ponton igényelhetik a vállalkozások.

Májusi meghirdetése óta töretlen a vállalkozások érdeklődése az uniós Hitelprogram iránt. A korábban 44 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett a Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitelprogram, 0 nulla százalékos kamatozással elérhető az ország 428 MFB Pontján országszerte.

Alig néhány hónappal a program elindulását követően a benyújtott hitelkérelmek összege már meghaladta a 34 milliárd forintot, ezért a Kormány úgy döntött, hogy megemeli a Hitelprogram keretösszegét 70 milliárd forintra. Ezzel a döntéssel még több tőkehiánnyal küzdő cég kap lehetőséget arra, hogy bővítse a vállalkozását, – a Közép-Magyarország régió kivételével – az ország kevésbé fejlett régióiban.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) adatai szerint a legtöbb érdeklődő vállalkozás a feldolgozóiparban (23,34%) és a kereskedelem (19,52%) területén működik, 12,27%-ot tesznek ki az építőipari, 7,85%-ot pedig a szálláshelyek és vendéglátásban aktív cégek igényei. A befogadott kérelmek hiteligénye általában 150 millió forint alatti: gépek, berendezések beszerzésére átlagosan 41 millió forint hitelt kérnek a vállalkozások, gépjármű beszerzéshez 10 millió forint körüli összeget igényelnek.

A Pest megyei fejlesztésekre a 2014-2020-as időszakban korlátozottan áll rendelkezésre forrás, ezért a Kormány döntött a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogram elindításáról. A Budapest kivételével csak Pest megyében elérhető forrás összege 3,67 milliárd forint, amelyet 0 százalékos kamattal igényelhetnek a vállalkozások, jellemzően kapacitásbővítésre, beruházásra, tárgyi eszköz beszerzésre.