7. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2015. március 5-8. között, hetedik alkalommal rendezi meg építészeti, urbanisztikai filmes seregszemléjét Budapesten. A fesztivált nyolc évvel ezelőtt azzal a céllal indítottuk útjára, hogy a kortárs építészet, urbanisztika és design legfontosabb kérdéseit a film médiumán keresztül hozzuk közelebb a közönséghez. Azóta kiderült, hogy a felhívásunkra érkező és a látókörünkbe kerülő filmek sokkal többet tudnak ennél: olyan nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket fednek fel az épített környezetben, amelyek segítségével teljesen másképpen tudunk tekinteni a körülöttünk élő városra. Amelyeken keresztül felfigyelünk a városi élet problémáira, hiányosságaira, és felfedezzük a városi térben, társadalomban, közösségekben rejlő kihasználatlan lehetőségeket.

Az idei Filmnapok legfontosabb célja, hogy felrázzon és olyan szempontokat adjon,  amelyek cselekvési lehetőséget biztosítanak egy jobb környezet megteremtésére. A kiválasztott több mint 30 friss dokumentumfilmekben, rövid- és kísérleti filmekben erős hangsúly kerül a közösségi élet- és lakásformákra, a kollektív, saját kézzel történő alkotás folyamataira, a használat-központú, alkalmazkodni képes városokra és épületekre, a városainkban sajátos zárványként élő díszletvárosokra: a vidámparkokra és városmásolatokra, az autóknak átengedett városrészeket meghatározó infrastruktúra-szörnyekre és a kelet-európai politikai átalakulások építészeti nyomaira.

A márciusi eseményen a filmek nagy részét rendezőik jelenlétében vetítjük, és vendégünk lesz két sztárépítész is, Herman Hertzberger és Isay Weinfeld személyében. Hasonlóan a korábbi évekhez, a fesztivál idén sem korlátozódik a Toldi mozi tereire: a fesztivál záróeseményeként az elmúlt év egyik filmes kísérletét, a Wim Wenders által kezdeményezett, és Wenders mellett Michael Glawogger, Michael Madsen, Robert Redford, Margreth Olin és Karim Aïnouz rendezésében megvalósult 3D épületportrékat mutatjuk be az Uránia moziban. A nyitóesemény hangulatát pedig a tavalyi siker után ismét Budapest főépítészének dj szettje alapozza meg.

A márciusi Filmnapok után továbbra is érdemes lesz böngészni megújult honlapunkat és követni minket a közösségi médiában: tavasszal és nyáron a fesztivál a város különböző pontjain is megjelenik majd, helyspecifikus vetítésekkel, égetően aktuális témákban.

Épületben laksz? Szereted a filmeket? Akkor a Toldi moziban a helyed március első hétvégéjén!