60 család kap támogatást vetőmagvásárláshoz a kisoroszi önkormányzattól Kiskert, nagy öröm elnevezésű pályázaton

2014. 04. 16-áig lezárult Kisorosziban a Kiskert, nagy öröm pályázat keretében a vetemények beszerzése, és a támogatott családok megkapják a kezdeményezéshez csatlakozó Kwizda Agro adományát is. A pályázaton 60 család kapott vetőmagok és palánták vásárlásához szabadon felhasználható támogatást. A növényvédő szerekkel foglalkozó vállalat ezt egészítette ki termésnövelő hatóanyaggal, valamint kertészeti kisokosával.

A Kiskert, nagy öröm pályázatot idén hirdette meg először az önkormányzat, de a lakosság pozitív visszajelzései alapján már most biztos, hogy a jövőben is folytatják a programot – mondta el a település polgármestere Molnár Csaba. Az akció célja, hogy a település lakóit ösztönözzék kertjük újrafelfedezésére. Idén az önkormányzat 3000 Ft-tal támogatta a jelentkezőket. A pályázatot a helyi újságban hirdették meg, és a helyi lakosok feltételek nélkül jelentkezhettek. Az utalvány formájában adott támogatás összegét a kerttulajdonosok szabadon költhették el olyan veteményekre, amelyeket képességeiknek, igényeiknek leginkább megfelelőnek ítélnek. A község mindössze annyit vár a nyertesektől, hogy terményeikkel járuljanak hozzá a közös bográcsozáshoz a szeptemberi falunapon.

A polgármester elmondta, hogy ez a pályázat várakozásaikhoz képest nagyon népszerű volt, így a következő év költségvetésben már jelentősebb összeget fognak erre a célra elkülöníteni. Így jövőre többen kaphatnak majd nagyobb támogatást, valamint a vetőmagok mellett növényvédő és termésnövelő szerekre is jut majd. Azt is fontolgatják, hogy beszereznek egy elektromos kapát, amit a település lakói közösen fognak használni. Ez a program ugyan csak egy első kísérlet volt arra, hogy ösztönözzék az önellátó gazdálkodás hagyományaihoz való visszatérést, de a községnek további tervei is vannak. Szeretnének például a nagy Duna-ág mellett egy falusi istállót építeni, és állattenyésztésbe fogni. Az itt termelt hússal látnák el saját intézményeiket, de a település lakói számára is juttathatnának belőle.

Benedek Károly, kisoroszi önkormányzati képviselő, a Kiskert, nagy öröm pályázat ötletgazdája elmondta, hogy „Volt idő, amikor a falvakban az élelmiszer előállítása magától értetődő volt. Ma már sajnos ez korántsem természetes, így sok mindent újra tanulniuk a kerttulajdonosoknak. Kisoroszi képviselőtestülete ehhez kíván hozzájárulni a konyhakertek támogatásával.”

A Biovéd Kft. és a Kwizda Agro adománnyal csatlakozott a Kisoroszi Önkormányzat pályázatához. A támogatott családok egy-egy kert gondozásához elegendő a biotermesztésben is használható, termésnövelő növényvédő szert kapnak a cégektől. Kezdő kertészeknek hasznos lehet a Kwizda Kertdoktor kiadványa is, melyet szintén mindenki megkap. Mészáros Béla, a cég kertészeti üzletágának vezetője elmondta, hogy nagyon örül minden olyan kezdeményezésnek, amely segít újraéleszteni az önellátó gazdálkodás hagyományait. Ez segíthet a háztartások gazdálkodásában, és újraértelmezheti a falusi életmódot azok számára is, akik csak „másodállásban” vagy hobbikertészként egészítik ki élelmiszerforrásaikat saját termesztésű zöldségekkel.