Bécs mozgásban: Három éves a Mobilitási Ügynökség

Az életminőség tekintetében Bécs évről-évre jól szerepel a felmérésekben, a városi mobilitás kérdéseivel pedig külön ügynökség foglalkozik. „Bécs mozgásban” címmel most fotópályázatot írtak ki azoknak, akik a téli hónapokat is aktívan töltik a szabadban.

Jan Gehl, a világszerte ismert városépítész szakember szerint a városok életminőségét elsősorban azon mérhetjük le, milyen a gyerekek és az idősek aránya a köztereken, illetve azok mennyire alkalmasak gyalogos vagy kerékpáros közlekedésre. Bár az életminőség tekintetében Bécs évről-évre jól szerepel a felmérésekben, mégis külön ügynökség foglalkozik a városi mobilitás kérdéseivel. Hiszen nem elég a jó infrastruktura, az egyre növekvő osztrák fővárosban a szemléletformálásra legalább akkora hangsúlyt fektetnek.

Az idén három éves Bécsi Mobilitási Ügynökség fő célja az autózás háttérbe szorítása és a közösségi közlekedés, a kerékpározás és a gyalogosforgalom arányának növelése. Az ügynökség az elmúlt három évben 691 rendezvényt bonyolított le, internetes kívánságdobozába pedig 5.800 kérvény érkezett a lakosságtól. Szemléletformáló tevékenységéhez köthető, hogy 2013-at a kerékpározás évének nyilvánították, 2015 pedig a gyaloglás éve lesz az osztrák fővárosban.

Ráadásul a városi startup-cégnek is nevezhető ügynökség most a Kronen Zeitunggal közösen fotópályázatot írt ki „Bécs mozgásban” címmel, melyre ötletes fotókon megörökített sportos élményeket várnak. Egy jó kis kocogás barátokkal a Práterben, piruettek a Jégálom korcsolyapályáján a Városháza előtt, havas bohóckodás a kutyussal, vagy egy kellemes séta a bécsi szőlőhegyen. A pályázáshoz három dolog kell csupán: meleg ruha, egy fényképezőgép és a megfelelő pillanat megörökítése.