Gyertyagyújtással indul az Adventi ünnep a Bazilikánál

Adventi Ünnep a Bazilikánál –

Vasárnap adventi gyertyagyújtással indul a Bazilika előtti rendezvénysorozat

Idén november 28-án negyedik alkalommal nyílt meg a belváros látványos és élményekkel teli találkozópontja, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A vásár hagyományai szerint advent első vasárnapján gyertyagyújtó ünnepséget tartanak, amelyen Snell György püspök, a Szent Jobb őre és Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere köszönti az év legszebb időszakát. A téren december végéig fényfestés, kézművesek és finomságok, korcsolyapálya és fűtött hütte, jótékonysági és családi programok sora várja a látogatókat.

 

Advent első vasárnapján a hagyományoknak megfelelően Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter köszönti majd a vásárba érkezőket. A ceremónia első látványos pillanata, amikor a rendezvény támogatóival közösen felkapcsolják a tér, a belváros utcáinak és a középpontban felállított, mesés karácsonyfának díszkivilágítását, ezzel ünnepi hátteret adva az itt lakók mindennapjainak és az ide érkező turisták városi sétáihoz.

Az esemény fő pontjaként Snell György, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent Jobb őre eleveníti fel az adventi időszak legfontosabb üzeneteit és gyújtja meg a koszorú első gyertyáját. A lila gyertya lángja, a Bazilika plébánosának szavai és az épület előtt felállított betlehem arra emlékeztetik majd az erre járókat, hogy a következő egy hónapban békés hangulatban, egymásra odafigyelve készülődjenek a karácsonyra. Idén először ezen a napon lesz látható a monumentális fényfestés a Bazilika homlokzatán.

A vásár szervezői egészen december végéig további jótékonysági napokkal, rendszeres programokkal készülnek az adventi időszakra. November 28-án nyitott meg a Vörösmarty téri vásár és a Városháza parkban rendezett téli fesztivál is, további programokkal teli állomásokat kínálva egy hangulatos téli sétához.

Együtt lesz élmény az ünnepekből

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál mesés dekorációval, ünnepi fényekkel és számtalan programmal várja a családokat, baráti társaságokat, akik Budapest leghosszabb ideig látható, legnagyobb felületű fényfestésében gyönyörködhetnek. Sötétedés után fél óránként karácsonyi témájú rövidfilmek keltik életre a Bazilika monumentális homlokzatát, a hazai videoművészek munkája az épület formáit kihasználva 3D hatást kelt. A show-t olyan zenei aláfestés kíséri, amelyek elkészítésekor neves zeneszerzők, Havasi Balázs és Linczényi Márk közreműködtek.

A tér kapujában felállított, idén még látványosabb fénykapu remek helyszín közös fotók, közös emlékek gyűjtéséhez. A téli élményekről szól a gyermekek kedvence, a 14 év alattiak számára ingyenes használható 200 nm-es korcsolyapályais, ahol hétvégenként korisuli várja őket. Pénteken és szombaton pedig a Göncöl Néptáncegyüttes táncházába kapcsolódhatnak be, akár az egész családdal együtt. A kézműves programok szintén ingyenesek a Tisztelet Társasága szervezésében. Aki pihenne, leülne egy forró ital mellé, a hangulatosan dekorált, fűtött hüttében melegedhet fel.

Idén a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is ünnepi közösségi teret hoz létre a vásárban. 19. alkalommal indítják el országos adventi adománygyűjtésüket; önkénteseik az adományponton szeretettel és egy mézeskalács szívvel várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni nehéz sorsú embertársaink megsegítéséhez. A vásárban berendezett „szeretet.éhség.” sütődében a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik majd a mézeskalács szíveket.

 

Változatlanul színes kínálat, ellenállhatatlan újdonságok

Az előzetesen zsűrizett, minőségi alapanyagokból, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándékok között népi- és iparművészeti hagyományokat ápoló művészek munkái is megtalálhatóak. A több, mint harminc mesés hangulatú faházban keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő tervezők, grafikusok és fotóművészek, de még egy bútorkészítő is kiállít.

Újdonságként idén a Zrínyi utcában is gasztro kiállítók sorakoznak fel, többek között eredeti belga gofrit, frissen készített tésztaételeket kínálva. A magyaros ízeket kolbászok és gyümölcspálinkák, hagyományos és nem mindennapi édességek képviselik a bejglitől a marcipán különlegességekig, termelői lekvárokig és mézekig. Aki már helyben kedvet kap a kóstoláshoz, a forralt bor mellett fűszeres vagy gyümölcsös forró italok közül választhat, a magyar konyha fogásai mellett új street food finomságokkal ismerkedhet. A finom kávé és sütemény elfogyasztásához egy óriási csészében kialakított, rendhagyó kávézó pont épül fel a tér sarkán, a finomságok sorát frissen sült kürtős kaláccsal vagy sült finomságokkal zárhatják a vásár vendégei.

Szintén újdonság, hogy az Angyalok a Bazilikánál program keretében a vásár kijelölt jótevői apró figyelmességekkel teszik még kellemesebbé az itt töltött időt, hogy ezzel is felhívják rá a figyelmet, az advent a törődés, egymásra figyelés időszaka. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál ezzel újabb lépést tett, hogy mindenben nemzetközi színvonalú vásárral, idegen nyelven beszélő árusokkal és személyzettel fogadja a külföldieket is.

November 28-tól 2015. január 1-ig

Bazilika, Szent István tér, Budapest

 

Programok és nyitva tartás:

www.adventiunnep.hu

www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal

A Vörösmarty téri és Városháza parki vásárokról itt olvashat:

http://www.budapestinfo.hu/xmas/ és http://www.adventbudapest.hu/