4% közelében maradhat a gazdasági növekedés

Csökkenhet az államháztartási hiány, változatlan maradhat az alapkamat, a bérnövekedés üteme pedig 10% alatt várható az idei évben. A forint kismértékben tovább gyengülhet – áll a Raiffeisen Bank negyedéves gazdasági elemzésében.

2020-ban kevesebb uniós forrás felhasználására, visszaeső állami beruházási aktivitásra és romló külpiaci környezetre lehet számítani. A munkaerőpiacon a foglalkoztatási és a munkanélküliségi ráta tekintetében stagnálást várunk, a bérnövekedés üteme pedig 10 százalék alatt maradhat – jelezte Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A bank makrogazdasági szakemberei a lakossági fogyasztás és beruházás növekedési rátájában enyhe mérséklődést prognosztizálnak.

A külső egyensúlyi folyamatokban tapasztalt romló tendencia megállhat idén miközben az államháztartási hiány észrevehetően csökkenni fog. Hullámzó, de a korábbiaknál magasabbra kúszó inflációra, változatlan kamatokra és leértékelődő forintra lehet számítani.

Az év első felében 334, a másodikban 338 körüli EUR/HUF árfolyam várható. Kedvező esetben a gazdasági növekedés üteme 4 százalék közelében maradhat, de a pozitív fejlemények elmaradása esetén 3,2 százalékon zárhat a mutató értéke.

Az euróövezet növekedési kilátásai változatlanul rosszak, bár kicsit javultak tavaly év végén – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője. A GDP előállítási oldalán továbbra is elsősorban a szolgáltatások pörgetik a gazdaságot, miközben az ipar, főleg a feldolgozóipar változatlanul fékezi azt.

A munkanélküliségi ráták csökkenése tavaly jelentősen lelassult, a foglalkoztatás-bővülés üteme pedig rendkívüli mértékben visszaesett. Jó hír azonban, hogy a bérkiáramlás erőteljes maradt, és a hitelezés is évtizedes csúcson van. Mindeközben az infláció továbbra is gyenge, így a következő hónapokat leginkább kivárás és megfigyelés jellemezheti a jegybankárok részéről. A visszafogott emelkedés a bankközi piacon rövid távon akár folytatódhat is.

Továbbra is nagyon kedvező helyzetben van az Egyesült Államok, hiszen az 50 éve nem látott alacsony munkanélküliséghez 2%-os cél alatti infláció társul – összegezte a tengerentúli helyzetet Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. A jegybank a tavalyi 3*25 bázispontos csökkentése után az idén kivárhat – ezzel kivételesen az összes tanácstag egyetért.

A gazdaság egésze 2020-ban lassabb ütemben növekedhet, mint tavaly, de a kínai kereskedelmi megállapodással talán a feldolgozóiparban is jobbra fordulhatnak a kilátások. A bérek visszafogott mértékben ugyan, de tovább emelkednek, ami továbbra is fűti az amerikai gazdaság hajtómotorját, a lakossági fogyasztást. A részvénypiac ennek megfelelően rekordszinten áll, és a kilátások is kedvezőek, még akkor is, ha néhol már a túlvettség jelei is mutatkoznak. A rekord amerikai kitermelés és a lassuló világgazdasági kilátások tartják egyensúlyi szinten az olajárat, ahol a geopolitikai kockázatok csak átmeneti hatással bírnak.