23. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

Hazánk legrégebben és folyamatosan megrendezésre kerülő bluesfesztiválja ezúttal is különleges csemegékkel várja július első hétvégéjén a Paksra látogatókat. Az immár hagyományosan baráti, családi jellegű fesztivál a jól megszokott mederben folytatódik. A színvonalas koncerteket borbarát találkozó, a vasárnapi főzőverseny valamint a kuriózumnak számító templomi hangverseny kíséri.

SBX_CD_Tray.indd

Az elmúlt években az énekesnők üde színfoltot jelentettek. Az amerikai Dana Fuchs és az angol Chantel McGregor után az idén különleges csemegének számít, hogy ezúttal a hölgyek uralják a fesztivál színpadát! Napjaink egyik legelismertebb, aktuális sztárja Beth Hart vasárnap lép fel az ESZI sportcsarnokban. Finnországból Ina Forsman, Svájcból Bettina Schelker érkezik, a hazai dívákat Keresztes Ildikó, Pleszkán Écska, Tóth Vera, Garda Zsuzsa valamint a paksi Pintér Petra és Bese Dóra képviseli.

Az idei Gastroblues Fesztivál húzónevei a Jethro Tull egykori gitárosa, Martin Barre, Carl Verheyen és Beth Hart. Beth Hart ma Amerikában a műfaj egyik legfényesebb csillaga, olyan mintha Janis Joplin reinkarnációja lenne! A legnagyobb gitármágusokkal – Jeff Beck, Joe Bonamassa (vele két közös albumot is készített!) és Slash – is szerepelt. Az amerikai Carl Verheyen, akit a közönség inkább a Supertramp gitárosaként ismer. A szakma azonban csodálattal adózik hangszertudásának, sokoldalú tevékenységének. Nemcsak gitározik, hanem zenét szerez, hangszerel, saját zenekarait vezeti és tanít is. Verheyen műsorához csatlakozik a hat saját albummal rendelkező svájci gitáros-énekes Bettina Schelker, aki nem mellesleg profi bokszoló is. Bettina március-április folyamán az Egyesült Államokban turnézott.

Carl Verheyen

Martin Barre nem szorul különösebb bemutatásra, hiszen a nyolcvanas évek közepétől számtalan alkalommal fellépett hazánkban anyazenekarával, a Jethro Tull-lal, amelyben 43 évig gitározott. Az elmúlt években Martinnak lehetősége volt összehívnia saját zenekarát, a Martin Barre Band-et, amellyel élőben igazi Tull klasszikusokat adnak elő. A zenekar tagjai valamennyien a Jethro Tullhoz hasonló együttesekben játszottak. Az énekmikrofonnál a buzukin is játszó Dan Crisp hallható, George Lindsay dobol, Richard Beesley szaxofonon és klarinéton játszik, Alan Thomson basszusgitározik, Barre pedig a gitár mellett mandolint is penget.

23.Gastroblues_BethHeart1

Az idén 60. születésnapját ünneplő Varga János gitáros „Szívvel-lélekkel” című műsorában saját együttesei, a Varga János Project, a Mediterrán Combo és a Zig-Zag Company lépnek színpadra. A Pleszkán Écska nevével fémjelzett Soulbreakers Tátrai Tibort hozza el vendégművészként. Écska ezen kívül egy másik produkcióban is vendégszerepel. A nemzetközileg is elismert fiatal győri bugi-vugi zongorista Dániel Balázs triójával is fellép két alkalommal is. Dániel Balázs egyik tanára éppen Écska édesapja, Pleszkán Frigyes volt.

A fesztivállátogatók előtt jól ismert és kedvelt Éles Gábor trió vendége Tóth Vera lesz, akivel nemcsak a sportcsarnok színpadon, hanem a templomi koncerten is fellépnek. Tátrai Tibor Szűcs Antal Gáborral közösen is fellép a Latin duóval. Keresztes Ildikó pedig csakúgy, mint pár éve a Póka Egon Experience kíséretével lesz hallható vasárnap délelőtt a szabadtéren. Hozzájuk csatlakozik a kőbányai blueskirály Deák Bill Gyula is.

A részletes műsor megtekinthető a fesztivál honlapján: www.gastroblues.hu.