22.Betlehemi jászol-kiállítás

Az IPOSZ szakmai alapítványa, A Magyar Kézművességért Alapítvány idén 22. alkalommal hirdette meg Betlehemi jászol című pályázatát népi kézművesek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek számára.

A pályázatra beadott alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből és a Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végezte.

A zsűri munkáját követően 171 alkotó illetve alkotóközösség 293 műve kerül kiállításra. Az anyagot két helyszín között megosztva mutatjuk be: a Budai Várban, a Mátyás templom szomszédságában, a Magyarság Házában 2015. december 9-étől 2016. január 10-éig, Veszprémben pedig, ugyancsak a Várban található Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban 2015. december 11. és 2016. január 6. között tekintheti meg a nagyközönség.

A kiállítás középpontjában a betlehemi jelenet szereplőit: Máriát és a kis Jézust, a Szent Családot, a Háromkirályokat ábrázoló alkotások állnak, de találkozhat a látogató a betlehemezés népszokásait megörökítő, a betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó alkotással és az adventi-karácsonyi ünnepkör külső jegyeinek számító, az ünnepet ünnepivé tevő tárgyakkal (ünnepi terítékkel, öltözékkel, karácsonyfa-díszekkel, gyertyatartókkal) is.

A pályázat nyílt jellegének köszönhetően a kiállításon kézműves mesterek, népi iparművészek, a Népművészet Mestere címmel rendelkező alkotók, képző- és iparművészek, diákok és nyugdíjasok, óvodai, iskolai és családi közösségek, fogyatékkal élők munkái egyaránt szerepelnek. A kiállítás legfiatalabb résztvevője 4, legidősebb résztvevője pedig 88 éves!

A kiállításhoz kapcsolódva a Magyarság Háza december 12-ére családi napot szervez, amelynek programjában kézműves foglalkozások és betlehemezés is szerepel.

A kiállítás anyagát A Magyar Kézművességért Alapítvány színes fotóalbumban örökíti meg. Az értékes, tartalmas, különleges karácsonyi ajándéknak is számító Betlehemi képeskönyvben minden kiállító 1-1 alkotása szerepelni fog.

További információk az Alapítvány honlapján (www.amka.hu) és Facebook oldalán találhatók.