21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

titanic2014. április 4-12. között rendezik meg az idén 21. születésnapját ünneplő Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, amely ebben az évben is sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmek izgalmas alkotásaiból.

Idén 25 nemzet 52 filmjét láthatjuk a magyar fővárosban, köztük befutott rendezők új alkotásait, elsőfilmesek filmjeit, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének darabjait, gyakran az alkotásaikat elkísérő művészek társaságában.  Az idei válogatás minden eddiginél frissebb lesz. A bemutatott filmek közül tíz olyan 2014-es nagy fesztiválokon debütált, mint a Sundance, a rotterdami vagy a berlini, s az alkotások között olyan ritkaságok is szerepelnek, mint egy-egy chilei, kazah, japán, venezuelai vagy kambodzsai mozi.

Idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget a Titanic, s a filmeken túl számos egyéb kulturális és szakmai program gazdagítja a fesztivál kínálatát. Többek között találkozót szerveznek a filmes képzést nyújtó egyetemeknek, valamint egy különleges válogatással és előadássorozattal emlékeznek meg a nemrégiben elhunyt Jancsó Miklósról.

A Titanic a Filmszemle – remélhetően átmeneti szüneteltetése idején – Magyarország legnagyobb filmes eseménye, amely 2005-óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. Emellett további hat szekcióban futnak majd a filmek: lesz egy európai és egy világ-válogatás, egy dokumentumfilmes blokk, idén is része a programnak a független filmes Tiszta Amerika, a Sötét Oldal, valamint a Zene Mindenkinek válogatás, amely a „fesztiválkedvenc” zenés dokumentumfilmeket mutatja be.

A fesztivál végleges programja március 27-étől érhető el a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon, s ekkor kezdődik a jegyek árusítása is.

H. G. M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*