2019 elején elindul az NHP fix – beruházási hitelek alacsony és fix kamatozással

A Magyar Nemzeti Bank 2019 elején indítja el a Növekedési Hitelprogram (NHP) új konstrukcióját NHP fix néven. Az NHP fix lehetővé teszi, hogy a vállalkozások széles köre valósítsa meg a közeljövőben kedvező és kiszámítható kamatozású hitelből a növekedéséhez, korszerűbbé válásához szükséges beruházásokat.

A 2013-ban elindított NHP eddigi három szakasza keretében közel 40 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) jutott finanszírozáshoz az elmúlt években, több mint 2800 milliárd forint összegben. A program hozzájárult a hitelezési fordulat bekövetkezéséhez: a korábban tapasztalt csökkenő trend megállását követően a kkv-k hitelállománya 2015-től növekedést mutat, amelynek bővülési üteme a legfrissebb adatok szerint eléri az évi 14 százalékot. A program nemcsak a hitelállomány nagyságára, de annak szerkezetére is kedvező hatást gyakorolt: az NHP idejében teret nyertek a hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek. A program 2017-es kivezetését követően azonban ezek részesedése visszaesett. 

A hosszú futamidejű és rögzített kamatozású hitelek elterjedése azért fontos, mert a kisebb vállalkozások sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy a változó kamatozású hitelek felvételkori alacsonyabb kamata nem feltétlenül jelent kevesebb kamatköltséget a futamidő egészében. A kamatok emelkedése esetén ugyanis a törlesztőrészletek jelentősen megemelkedhetnek. Az MNB fontosnak tartja, hogy a vállalkozásoknak legyen lehetőségük kedvező, fix kamatozás mellett elvégezni a versenyképességük javításához szükséges beruházásokat, ezért döntött úgy, hogy 2019 elején elindítja az NHP fix elnevezésű új konstrukciót, 1000 milliárd forintos keretösszeggel.

Az MNB a korábbi szakaszokhoz hasonlóan ezúttal is 0 százalékos kamat mellett biztosít refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatfelár mellett hitelezhetnek tovább kkv-knak. Ezen felül azonban a hitelintézet semmilyen további kamatot, költséget, díjat, jutalékot nem számíthat fel a kkv-nak a szerződéssel összefüggésben (kivéve egyes harmadik személynek fizetendő költségeket). A hitelek futamideje minimum 3 év, a kedvező refinanszírozást az MNB legfeljebb 10 évig biztosítja (a kkv megállapodhat ennél hosszabb futamidőben is a hitelintézettel). A hitelméret 3 millió forint és 1 milliárd forint között lehet, utóbbi egyúttal az egy vállalkozás által a konstrukció keretében felvett valamennyi hitel összegének felső korlátját is jelenti.

Az NHP fix keretében csak beruházási célra nyújthatók hitelek, ideértve a pénzügyi lízing formájában történő finanszírozást is. A kkv-k új és használt tárgyi eszközök, immateriális javak beszerzésére, továbbá a már meglévő vagy bérelt eszközök átalakítására, korszerűsítésére használhatják fel a forrást. A vásárolt eszköznek (ingatlan esetén ideértve annak építését is) a vállalkozás saját üzleti tevékenységét kell szolgálnia, így a bérbeadási célból történő vásárlás/építés – kevés kivételtől eltekintve – nem finanszírozható a program keretében.

Az NHP fix részletes feltételeiről a programban részt vevő hitelintézetek (bankok, takarékszövetkezetek) fiókjaiban érdemes tájékozódniuk a vállalkozásoknak, mivel ezek az intézmények hitelezési politikájuk alapján az MNB által meghatározott (honapján is olvasható) féltételeken túl egyéni előírásokat is támaszthatnak az igénylő kkv-kra, a finanszírozott hitelcélokra és az igénylés folyamatára vonatkozóan. Az MNB hitelprogramjának legújabb konstrukciója fontos szerepet játszhat abban, hogy miközben a kamatok emelkedése valószínűsíthető az elkövetkező években, a vállalkozások kiszámítható módon, kedvező és fix kamatozású hitellel valósíthassák meg a versenyképesebbé válásukhoz szükséges beruhásokat.