2016.07.15-16. Diós települések találkozója Diósjenőn

2007-ben Diósjenő egy megkeresést kapott Gyenesdiás település polgármesterétől, Gál Lajostól, az első „Diós települések találkozója” alkalmából. Ekkor hat település, Gyenesdiás, Diósd, Diósgyőr, Dióskál, Diósviszló és Diósjenő részvételével került sor az első találkozó megrendezésére. Ezt követően 2010-ig minden esztendőben találkozott e hat település, melyek között szoros barátság alakult ki.

2010-ben Diósjenő kapta meg a rendezés jogát. Ekkor javasoltam a testületnek, hogy terjesszük ki a Kárpát-medence diós településeire is a meghívást. Így sikerült Felvidékről Diósförgepatony települést, Dél-vidékről Zentagunarast vagyis Novo Orahovot ( Új dióst ), Erdélyből Bihardiószeget, és Kárpátaljáról egy nem diós települést, hanem testvér településünket Macsolát meghívni a találkozóra. Ekkor 11 település részvételével valósult meg a rendezvény. Az óta minden évben a határon túli magyar települések részt vesznek a diós települések találkozóján. Mivel ez egy vándor-találkozó, minden évben más település adhat helyszínt az eseménynek. Ezt a polgármesterek döntik el, hogy hová gurul a dió.

Ezen rendezvények mára elsősorban „magyar-magyar” találkozókon keresztül, kapcsolataink erősítését szolgálják. Fő cél, hogy magyar hagyományainkat ápoljuk és megőrizzük, tájegységeink gasztronómiai különlegességeit, elsősorban süteményeit megversenyeztessük, a tájegységek íz-világa szerint készített diópálinkát megkóstoltassuk egymással, de legfőképpen barátságunkat, magyarságunkat őrizzük, és ha lehet, még jobban elmélyítsük.

2016-ban a Diós Települések Találkozójának rendezési jogát ismét Diósjenő nyerte el. Ez a találkozó lesz a jubileumi 10. országos és 7. nemzetközi találkozó. Ez alkalomból reményeink szerint ki bővül rendezvényünk az Erdélyi Diósad és a Moldvai Diószén településekkel. Számunkra fontos, hogy kihangsúlyozzuk minden magyar számára, az összetartozás és összefogás fontosságát a Kárpát-medencében és azon túl. A rendezvényünk után érdeklődik a Finn-Magyar Társaság is, akinek Jarvenpaa-ból érkező képviselőit is szívesen fogadjuk.

Reményeink szerint mindenki jól érzi majd 2016. 07. 15-16-án magát Diósjenőn.- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Tóth János polgármester.