2015 WTCC Japán

Japánba érkezett a FIA Túraautó-világbajnokság és ezzel kezdetét vette az idény harmadik harmada, hiszen már csak négy futam van hátra az idei szezonból. A korábbi évektől eltérően most új pályán debütál a túraautó VB nemzetközi mezőnye, hiszen a Twin Ring MOTEGI versenypálya látja vendégül a sorozatot, Szuzuka helyett. A MOL-csoport által immár negyedik éve támogatott Zengő Motorsport versenyzője, Michelisz Norbert összetettben az ötödik helyről (141 pont) várja a folytatást.

A Twin Ring Motegi versenypálya Tocsigi prefektúra keleti részén található egy hegyekkel körülvett hatalmas erdős terület közepén, melyet a HONDA építetett 1997-ben abból a célból, hogy az amerikai – összefoglaló nevén – IndyCar sorozatot Japánba csábítsa. Ez sikerül is a japán márkának mivel ez a helyszín 2011-ig volt benne a versenynaptárban.

Twin Ring – ikergyűrű – azaz két pályarendszer találkozik itt. Az egyik egy 2,49 km-es ovális, gyors (Super Speedway), ami az amerikai stílust jelenít meg, a másik pedig egy Európában jól megszokott versenypálya, melynek a versenytávja 4,801 km. A WTCC mezőnye ezen a pályán fog rajthoz állni.

A két pálya mellett található itt egy vezetéstechnikai centrum, versenyzőképző iskola, salak- és gokartpálya, konferenciaközpont, egy hotel, számos üzlet és étterem valamint a „HONDA Collection Hall”, ami tulajdonképpen egy autó és motor múzeum.

A portugál versenyhétvégéhez képest változott a büntetősúly rendszere:

Citroen C-Elysée:               +60 kg

Chevrolet RML Cruze:         +10 kg

Honda Civic:                       +0 kg

Lada Vesta:                        +0 kg

A bajnokságot a korábbi világbajnok, argentin José-Maria López vezeti (322 pont) csapattársai előtt – Yvan Muller (267 pont), Sébastien Loeb (230 pont).

Péntek:
05:30 – 06:00 Teszt (Live Timing a www.fiawtcc.com oldalon)

Szombat:

02:30 – 03:00 Szabadedzés 1. / www.fiawtcc.com
05:00 – 05:30 Szabadedzés 2. / www.fiawtcc.com
08:30 – 09:00 Időmérő edzés / Élőben az Eurosporton

Vasárnap:
07:00 – 08:00 Futam1/ Élőben az Eurosporton
08:00 – 09:00 Futam2 / Élőben az Eurosporton

 

Michelisz Norbert:

A több mint 7 hetes nyári szünet után alig várom, hogy újból a Civic volánja mögé ülhessek. A Twin Ring Motegi Circuit új helyszín lesz a mezőny nagy részének. Ez a tény plusz a tetemes súlyelőnyünk a Citroen versenyautóihoz képest remélem, azt jelentheti, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan, Japánban képesek lehetünk önerőből dobogóért vagy akár futamgyőzelemért harcolni.

Kelenvölgyi Ágnes, MOL-csoport szponzoráció vezetője:

Izgatottan várjuk a japán futamot, ahol Norbi ismét egy látványosnak ígérkező versenyen hozhatja ki magából a maximumot. A szezon első felében a csapat számos sikert ért el, amire büszkék vagyunk. Hiszünk benne, hogy tehetsége és ambíciója tovább segíti Norbit abban, hogy a legjobbá váljon!