2014-BEN IS VÁRJA A JELENTKEZŐKET A VIRÁGOS MAGYARORSZÁGÉRT VERSENY

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak szervezeti és finanszírozási kereteit.

Fotó: Dóka Attila

Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést huszonegyedik alkalommal hirdetik meg – tájékoztatott Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának elnöke. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek, a jelentkezési lap megtalálható az interneten, a mozgalom honlapján, a www.viragosmagyarorszag.hu címen. A Virágos Magyarországért versenynek minden évben van kiemelt témája, mely 2014-ben az I. világháborús emlékhelyek környezetének gondozottsága a településen (kiemelten figyelve a jubileumi emlékévre).

A jelentkezési határidő: 2014. május 31.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2015. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/.

Dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a verseny sajtótájékoztatóján elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: településeinken a turizmus fejlesztésének egyik elsődleges feltétele a vendégbarát településkép megteremtése. A komfortérzet egyik kulcseleme pedig éppen a virágosítás.

A verseny szervezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. továbbra is biztosítja a működési hátteret. Mártonné Máthé Kinga, az MT Zrt. belföldi igazgatója hangsúlyozta, hogy a nemzeti turisztikai marketingszervezet kiemelt projektként kezeli a „Virágos Magyarországért” mozgalmat. A versenyt a turizmus indította útjára, és két évtizede töretlen támogatója. A Magyar Turizmus Zrt. a marketing területén még hatékonyabban kívánja segíteni a versenyt, konkrét promóciós együttműködést is biztosítva regionális marketing igazgatóságai bevonásával. A kulturált vendégfogadás és a vendégbarát szemlélet elengedhetetlen tartozéka az ápolt környezet, a települések rendezett utcaképe, átgondolt fejlesztései, irányítótábláinak rendszere. Egyfajta tükröt is tart ez a verseny a résztvevő községek elé, hiszen a kertészeti és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelése iránymutatást, javaslatot, szakmai értékelést is tartalmaz, segítendő a települések további erőfeszítéseit.

A mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés, része a 12 európai országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének / Entente Florale Europe/. Az elmúlt két évtized alatt közel 50 magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 7 arany-, 21 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve – foglalta össze a nemzetközi szereplést Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke.

2014-ben Gyula /város kategóriában/ és Zebegény /falu kategóriában/ képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, Gyula főkertésze elmondta: „Mi gyulaiak fontosnak érezzük azt, hogy szép virágos városban éljünk, ugyanakkor az is fontos számunkra, hogy a hozzánk ellátogató vendégeket, turistákat is szép természeti környezet fogadjuk. Büszkék vagyunk arra, hogy 2008 után újra indulhatunk az európai virágosítási versenyen, hiszen már maga a versenyen való részvételi lehetőség valamennyi gyulai polgár sikere.”

Gyula városa a gyógy-idegenforgalom egyik kiemelkedő központja Magyarországon, nagyszerű turisztikai célpont, köszönhetően egyedülálló természeti és épített környezetének, pezsgő kulturális életének, a több évtizedes múltra visszatekintő Gyulai Várszínháznak, a fesztiválok, rendezvények sorának, melyek kora tavasztól késő őszig színesítik a város kulturális és turisztikai kínálatát.

Gyula városa sokféle értelemben “zöld”. A város zöldfelületi rendszerét meghatározzák a város körüli jelentős nagyságú erdőségek és kertes területek. A városon belül tágas parkok, ezeket összekötő fasorok, városszéli tavak, lazán beépített családi házas övezetek az uralkodóak. Sok az idős növényállományú park, melyek értékes egyedeinek látványa ámulatba ejti az ide látogatókat, emellett az évente 48.000 tő és a Várfürdő csodás ősparkjában a 12.000 tőnyi egynyári kiültetés biztosítja a turisztikai szezonban a szemet kápráztató virágdíszt. A műemlékek környezetében lévő történeti kertek kiemelkedő jelentőségűek. A zöldfelületi fejlesztések folyamatosak, 2015-re mind a turisztikai, mind a közigazgatási központ megújul.

A város a fenntartható fejlődés szempontjai szerint is kiemelkedően “zöldnek” mondható. A komposztálás városi szinten 12 éve működik, a hulladékot szelektíven gyűjtik, az új beruházások mindegyikénél első helyen figyelembevett szempont a fenntartható energiahasználat.

Az országban egyedülálló módon Gyuláról indult el a Mintamenza program, melyhez a Start közfoglalkoztatási program keretén belül zöldségnövények vegyszermentes termesztése zajlik ellátva ezzel a város közétkeztetését.

A közcélú zöldfelületek megújítását Gyula Város Önkormányzata nem egyedül végzi, több esetben együttműködik a helyi magántőkével, vállalkozásokkal. Magánemberek közcélú környezetszépítését is támogatja az önkormányzat, minden évben városi virágosítási verseny indul öt kategóriában. Ezenkívül minden év május második vasárnapján kerül megrendezésre a Gyulai Virágok Vasárnapja, amikor is virágba borul a Kossuth tér egy teljes napra.

Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a község vezetése, a lakosság és a nagyszámú civil szervezet egyaránt elkötelezett a környezettudatosság mellett, hiszen: „Akinek megadatott, hogy ilyen környezetben született, vagy itt élhet, annak kötelessége a természettel együtt élni, óvni és védeni minden lehetséges eszközével.”

Zebegény 1200 lelket számláló kis település a Duna-kanyarban, épp ott, ahol a Dél-Börzsöny „belekönyököl” a Dunába. Csodálatos környezeti értékeit, tiszta levegőjét, strandját éppen e kettősségnek köszönheti. A hegyre futó utcácskák, a rengeteg zöld terület, a szlovák és sváb házak, a falun átszaladó két patak, a Duna-part, az egyedülálló panoráma, Budapest közelsége, a lakosság vendégszeretete miatt közkedvelt kirándulóhellyé vált.

Már a 2013-as versenyre nevezés előtt elkezdték a környezettudatos nevelés felépítését a településen. Ennek keretén belül sor került az önfenntartó gazdálkodásról szóló előadások megszervezésére, a helyi lapban folyamatosan szereplő zöld rovat beindítására, az óvoda nyitására a „Zöld Óvoda” program felé. A fiatal családokat is igyekeznek ebbe az irányba terelni, ezért találták ki 2013-ban a hagyománymentésre épülő környezeti nevelést a „Babapark” megnyitásával, az iskolás korosztály számára pedig az ún.: „Virágolimpia” megszervezésével. A mindennapok lehetőségeit kihasználva a testület csatlakozott a „Minta-menza” programhoz és a „Legszebb konyhakertek” programhoz is. Idén kerül először megrendezésre a „Legszebb Virágoskertek” program is. Az általános iskolában megalakuló diákkör részére tankertet biztosítanak, és az óvodásokkal kialakítják a „pille-kertet” is.

Nagy erőkkel, közös összefogással készülnek a 2014. évi európai Entente Florale versenyen való megmérettetésre. A verseny keretében a település lakóival együtt teremtenek olyan értéket, amely példaértékű lehet az egész országban. A versenyre való felkészülésben mintegy 4.000 palántát ültetnek ki, ezen felül több ezer palántát maguk nevelnek. Sor kerül több területen gyümölcsfák és cserjék ültetésére, parkosításra, parkfelújításra.

A Virágos Magyarországért verseny operatív megszervezését a kezdetektől fogva minisztériumok, szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. Szintén a kezdetektől támogatja a mozgalmat a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Balatoni Helyi Önkormányzatok Szövetsége és még számos civil szervezet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*