1956 – Elkezdődött baloldali ellenzéki párt közös budapesti tüntetése

Vasárnap délután megkezdődött az a fővárosi demonstráció, amelyet magánszemélyek jelentettek be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke (b) és Bokros Lajos, a MoMa elnöke kezet fog a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. Mellettük Tóth Krisztina költő. A "Mossuk le a gyalázatot!" "Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért" című rendezvényt magánszemélyek jelentettek be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Molnár Gyula, az MSZP elnöke (b) és Bokros Lajos, a MoMa elnöke kezet fog a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. Mellettük Tóth Krisztina költő. A “Mossuk le a gyalázatot!” “Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvényt magánszemélyek jelentettek be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán

    A “Mossuk le a gyalázatot!” “Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvény színpadát a Rákóczi út Blaha Lujza tér felé eső végén állították fel, úgy, hogy a tér irányába nézzen. A demonstráció miatt a színpad mögött a Rákóczi utat a Nagykörút és a Síp utca által határolt területig zárták le.
    A demonstrálók elsősorban az MSZP és a Demokratikus Koalíció lobogóit tartják a kezükben, de több feltűnt a Párbeszéd és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) zászlói közül is, miközben néhány résztvevő magyar és EU-s zászlóval érkezett. Néhányan síppal is fütyültek a kezdésre várva.
    A demonstráción, amit magánszemélyek szerveztek, részt vesznek ellenzéki pártok is. A szervezők közlése szerint felszólal Bíró András alternatív Nobel-díjas polgárjogi aktivista, Bokros Lajos, a MoMa elnöke, Galkó Balázs színművész, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, a Szilvási Gipsy Band, Tóth Krisztina költő és Vajda Zoltán, az  Új Magyar Köztársaság Egyesület (ÚMK) ügyvivője.
    A résztvevők a kezdéskor körülbelül a Klauzál utcáig álltak szorosan, utána kisebb csoportokban gyülekeztek a Blaha Lujza térig.

Forrás:MTI