1848 néző előtt csapnak össze a szavak forradalmárai

Színházi előadásként tér vissza március 15-én a Red Bull Pilvaker, az év legkülönlegesebb ’48-as megemlékezése, amiben Magyarország neves színészei és elismert rapperei együtt tisztelegnek a forradalmi hősök előtt. Idén többek között Szervét Tibor, Kiss Ádám és Fluor Tomi csatlakozott az irodalmi-zenei kezdeményezéshez. A Szavak Forradalma produkciót Szente Vajk színész-rendező állítja az Erkel Színház színpadára az ünnep estéjén.
 
28032194Az első Red Bull Pilvaker óriási sikerrel zárult 2012-ben. Akkor a különleges verseny mellett a rapperek és a slammerek Petőfi-klasszikusok, mint a Bordal, a Csatadal és az Anyám tyúkja átirataival vívták a szavak forradalmát. A repertoár idén többek közt három új dallal is bővül: a Füstbe ment terv, a Walesi bárdok és a Talpra Magyar “remake-jei” már a Petőfi Rádión is hallhatók.

Az idei esemény egyik legnagyobb vállalkozása a Walesi bárdok feldolgozása, amiben Fluor Tomi is közreműködik. „Azt hiszem, életemben most fogom először igazán megünnepelni március 15-ét, úgyhogy emiatt is nagyon várom már az előadást” – lelkesedett Fluor. „Fontosnak tartom, hogy értéket is közvetítsünk a fiatalok, illetve azok felé, akik nem tartják vonzónak azt a világot, amit úgy hívunk: irodalom. Ha az előadással növeljük a nemzeti érzést és hovatartozást, akkor az csak jó lehet” – tette hozzá.

Nemcsak új dalok, de új nevek is csatlakoztak a Red Bull Pilvakerhez. A 2012-ben bizonyított csapatot – Dipa (DSP), Bom (DSP), Saiid (Akkezdet Phiai), Diaz, Wolfie (Punnany Massif), Snow, Sub Bass Monster és Kautzky Armand – idén Szervét Tibor, Kiss Ádám, Sena (Irie Maffia), Földes Eszter, Trecskó Zsófi és a Random Trip zenészei egészítik ki. Bár mind külön-külön stílust képviselnek, a céljuk közös: hogy minél több fiatalt érintsen meg a történelem és az irodalom.

A Szavak Forradalma a szabadságharchoz fűződő verseket úgy igyekszik közelebb vinni a fiatalokhoz, hogy a kor legismertebb költeményeit modern zenei alapokra helyezik az előadók. „Költészettel és rappel adunk tiszteletet az ünnepnek, a forradalmároknak, a kornak. Mert akarunk emlékezni erre az időszakra, és ez a rendezvény azt mutatja meg, hogy a mi fiataljaink hogyan gondolkodnak 1848-ról” – foglalta össze Szente Vajk, aki nagy kihívásnak tartja az előadás megrendezését.
 
A Red Bull Pilvakert idén az Erkel Színházban rendezik, ami a dátum előtt tisztelegve 1848 nézőnek ad helyet március 15-én, este nyolc órakor. Az érdeklődők egységesen 1848 forintért juthatnak hozzá a jegyekhez a Ticket Pro hálózatában.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*