17 és fél ezren mozdultak bele az Olimpia Éjszakájába

Dunán szállított EYOF-láng a Parlament díszfényeiben, zumba a kivilágított Hősök terén, forró jóga a Városliget hatalmas fái között, futók az Andrássy úton – izgalmas és látványos programokban aligha szenvedett hiányt az, aki az Olimpia Éjszakáját választotta péntek esti menüként.

Az ingyenes rendezvény 21 órakor egy rövid megnyitó ünnepséggel kezdődött, amelyen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a megjelent nagyszámú közönséget. Ezt követően szó szerint befutott a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) hivatalos lángja: Kuczora Csenge és Merkovszki Pál ifjú kézilabdázók vezetésével tíz szerencsés kiválasztott résztvevő a Hősök terén futhatott keresztül, hogy aztán a színpadon adják át szimbolikusan Fábián Lászlónak, a Magyar Olimpiai Bizottság megbízott főtitkárának a fáklyát. Danada Judit, a Fővárosi Önkormányzat Sportosztályának osztályvezetője, Révész Máriusz kormánybiztos, Szemán Róbert, az Olimpiai Ötpróba programot koordináló Nagy Sportágválasztó ügyvezetője, illetve prof. dr. Mocsai Lajos, a szervezés szakmai partnere, a Testnevelési Egyetem rektora egyaránt köszöntötte az egybegyűlteket.

A négy évtizedes múltra visszatekintő Olimpiai Ötpróba eseménye egy fergeteges zumbaórával kezdte meg a hangulat fokozását: Angyal András és csapata több ezer embert táncoltatott meg, miközben a Városliget és környéke is egyre inkább benépesült sportolni vágyókkal. Hatalmas tollaslabda-csaták, korfball-meccsek, ugrókötelező gyerekek, „forgózó” asztaliteniszezők – mindenki megtalálta a hozzá illő mozgásformát. A Műcsarnok előtt Hugooval, az EYOF-kakassal és a már említett lánggal készíthettek közös fotót a kilátogatók, majd a fáklya folytatta útját az Újpesti-öbölbe. A lángot innen 24 kivilágított sárkányhajón több mint 500 evezős – köztük a kajakos Kammerer Zoltán, és a vízilabdázó Gergely István olimpiai bajnokok – vitte végig egészen a Lágymányosi-öbölig.

A rendezvényközpontban sem hagyott alább a hangulat: a városligeti csónakázó tavon mind a négy sárkányhajó folyamatosan telt házzal szelte a köröket, az 56-osok terén pedig rengeteg fitneszező mozgott egyszerre a dinamikus ütemekre. Aki viszont egy kis nyugalomra vágyott, annak sem kellett messzire mennie: a ligeti fák sűrűjében elhelyezett matracokon a forró jóga gyakorlatai közben a megfáradt izmok is ellazulhattak. Jól is jött egy kis pihenő a 17 kilométeres városi kerékpártúra után – a futás előtt. Utóbbi két sportágban Olimpiai Ötpróba-pontokat is gyűjthettek a rajthoz állók: a kerékpározásért egy, míg a futás két hosszabb távjáért (6,7 és 10,7 km) egy, illetve kettő pont járt. A bringások a Petőfi-hídon szelték át a Dunát, majd a Lánchídon tértek vissza a pesti oldalra, míg a futók egy, vagy két ligetkör után a fényárban úszó Andrássy úton végighaladva, az Oktogont megkerülve jutottak el a Vajdahunyad vára bejáratánál található célig.

A nyár legnagyobb sportfesztiválján összesen 17 500-an mozogtak hajnal 4 óráig szervezett keretek között és próbálták ki a kiállított 15 sportágat. Az Olimpiai Ötpróba mozgalom azonban korántsem ért véget: a 2020-as tokiói olimpiáig tartó program idei eseménynaptárából még több mint 30 rendezvény van hátra, amelyeken lehetőség nyílik az Ötpróba-pontok gyarapítására.