17 éremmel tért haza hétfőn a magyar válogatott

Megérkezett a magyar kajak-kenu válogatott a moszkvai világbajnokságról. A csapat összességében 17 érmet, 6 arany-, 5 ezüst- és 6 bronzérmet nyert, míg parakenu válogatottunk egy arany- és egy bronzéremmel egészítette ki a magyar csapat éremkollekcióját.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

Kiegyensúlyozott, profi, alázatos – ezekkel a szavakkal értékelték a kajak-kenu sportág vezetői a moszkvai világbajnokságon kiemelkedő eredményt nyújtó magyar versenyzőket. Akik, ahogyan egy esztendővel ezelőtt a duisburgi világbajnokságon, ismét 17 érmet nyertek.

„Elég sok világbajnokságon jelen voltam már, de ilyen kiegyensúlyozott csapattal már rég találkoztam. A csapat összetétele vegyes volt, lett példának okáért olyan versenyzőnk, aki tizennyolc esztendősen szerzett világbajnoki címet. Az oroszok egyébként kiváló körülményeket teremtettek a moszkvai olimpiai pályára, nagy létszámban voltak jelen a szurkolók is, egyetlen gondunk volt csak, a televíziós közvetítés, azt hiszem, tanulhatnának, lemásolhatnák a magyar világversenyek színvonalát” – értékelt dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki kiemelte, a versenyt megtisztelte Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is.

Storcz Botond felnőtt vezetőedző hangsúlyozta egyre szélesebb a sportág bázisa, 75 ország volt jelen a versenyen, amelyből 24 érmet nyert, 15 nemzet pedig aranyérmet.

„A duisburgi világbajnokságot követően azt vallottam, hogy a 17 érem nem a realitás, nem lehet minden egyes világversenyről ilyen sikerekkel hazatérni. Versenyzőink szerencsére erre rácáfoltak, ráadásul az olimpiai számokban hat érmet, közte három aranyat is nyertek, sőt, minden szakágban született érmünk, vagyis mindenképpen biztató a kép” – mondta Storcz Botond.

Weisz Róbert, a parakenu szakág vezetője is elégedett volt csapata teljesítményével, míg tavaly paraversenyzőink nem szereztek érmet, Moszkvában egy arany- és egy bronzérmet lapátoltak össze.

„Maximálisan elégedett vagyok a parások által elért eredményekkel, amely azt mutatja, nem csak az épek lehetnek példaképek ebben a sportágban, hanem paraversenyzőink is. Mindkét éremszerzőnk egyébként ebben az esztendőben szerepelt először nemzetközi versenyen. Ha a paralimpiai számokat nézzük, akkor Rozbora András aranyéremmel, Váczai Anita egy ötödik, míg Juhász Tamás egy hatodik hellyel tért haza” – mondta a szakágvezető.

Csabai Edvin szakmai igazgató arról beszélt, hogy a profizmus és az alázatos munka eredményeként élhetett át ekkora sikert a magyar delegáció, akik mögé igazán elhivatott szakmai-, egészségügyi- és műszaki stáb állt, versenyzőinknek csak a sikeres szereplésre kellett koncentrálniuk.

„Nagy sikereket élt meg a csapat, és véleményem szerint nem szabad, hogy az olimpiai számokban aratott sikerek mellett eltörpüljenek a nem olimpiai számokban összehozott eredmények. A sportág számára legalább annyira fontosak ezek az eredmények, a második vonal is nagy lehetőséghez juthat. Bár most az ünnep perceit éljük, a szezonnak még nincs vége. Előttünk van a hétvégi országos bajnokság, a nanjingi ifjúsági olimpia, az olimpiai reménységek versenye, a kajakpóló Európa-bajnokság, a sárkányhajó- és maratoni világbajnokság is. Sőt, a hónap végén a magyar válogatott is felvonul az UNICEF-et támogató Kacsafutamon” – tette hozzá Csabai Edvin.

A magyar csapat 2014-es szereplése eddig fantasztikus: a brandenburgi Európa-bajnokságon (13), a júliusi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon (15), és a moszkvai világbajnokságon (17) összesen 45 érmet szerzett a kajak-kenu válogatott.