13 civil áldozat Ukrajnában

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szerint az orosz titkosszolgálat  csecsen zsoldosokat akart beszervezni a szeparatisták oldalára. Egy Donyeck megyei városban eközben 13 civil áldozata van a heves harcoknak.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivőjének tájékoztatása szerint az ukrán kormány által az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított erők jelenleg Horlivkánál heves harcokat vívnak a szeparatistákkal. Hozzátette, hogy eddig nyolc katonai járművet és több mint húsz szakadár fegyverest sikerült semlegesíteniük. A Donyeck megyei állami adminisztráció előzetes adatai alapján a város fölötti ellenőrzésért folyó harcokban eddig 13 civil vesztette életét, köztük két gyermek.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vasárnap nyilvánosságra hozta, hogy pénteken lelepleztek a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében egy csoportot, akik az orosz titkosszolgálat megbízásából zsoldosokat verbuváltak a donyecki és a luhanszki szeparatisták oldalára. A banda tagjait tetten érték, miközben két helybelinek tettek ajánlatot.
A zsoldosokból összeállt csapatot a tervek szerint a fehérorosz határnál adták volna át az orosz titkosszolgálat embereinek, ahonnan utóbbiak egy Rosztov-na-Donuban lévő orosz kiképzőtáborba vitték volna őket.
Az SZBU közzétette, hogy a beszervezetteknek havi 1500 dollár fizetés ígértek, valamint jutalmat minden lelőtt ukrán katonáért, megsemmisített katonai technikáért, illetve őrposztért.

Forrás: MTI