11. alkalommal is átadták a Magyar Turizmus Minőségi Díjakat

2015-ben 22 szolgáltató – 16 szálláshely és 6 vendéglátóhely – érdemelte ki a Magyar Turizmus Minőségi Díjat, melyet ünnepélyes keretek között 2016. február 12-én vehettek át dr. Ruszinkó Ádámtól, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkárától és dr. Faragó Pétertől, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától. Jelenleg összesen 73 szálloda és 22 étterem, összesen 95 szolgáltató bejáratánál láthatjuk a díjazottaknak járó táblát és oklevelet.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

A pályázati program célja az, hogy a szolgáltatókat, kis- és középvállalkozásokat segítse minőségi munkájukban, igazodási pontokat kínáljon a minőségfejlesztéshez, és jobb piacra jutási lehetőségeket biztosítson számukra. A Magyar Turizmus Minőségi Díj önkéntes jelentkezésen alapuló tanúsító rendszer, amely a – termékek és szolgáltatások minősége iránt elkötelezett – turisztikai vállalkozások, éttermek és szállodák részére biztosít magas színvonalú, európai minőségirányítási elvek alapján működő minősítési lehetőséget. Jelentős nemzetközi elismerés, hogy a HOTREC (a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége) akkreditálta a programot. Döntésük értelmében a díjnyertes éttermek és szállodák jogosultak a „European Hospitality Quality” (EHQ) minősítési rendszer elismerését jelző Q jel használatára is.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj üzenete

u A vendégeknek:

A Q-logó bizalmi jel a turizmusban. A díjazott étterem/szálloda szolgáltatásai és kínált termékei megfelelnek mind a vállalkozás kategóriájának, mind pedig a Minőségi Díj speciális követelmény-rendszerének.

uA turizmus szakmának:

Magyarország pozitív imázsának építéséhez, a magyar turizmus versenyképességének fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlen a minőség. A program segíti a szolgáltatókat minőségi munkájukban és igazodási pontokat kínál a minőségfejlesztéshez.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatot évente egy alkalommal hirdeti meg az MT Zrt. A jelentkezés önkéntesen, a pályázati díj befizetésével történik. A pályázók képzésen vesznek részt, ezt követően kell a pályázatot benyújtaniuk, amelynek alapdokumentuma a több száz kérdést tartalmazó önértékelő lista. A kérdéssor nemcsak a tárgyi és üzemeltetési eszközök és szolgáltatások (hardver) meglétére koncentrál, hanem az emberi erőforrások és szolgáltatások (szoftver) minőségének értékelésére is. A pályázók helyszíni vizsgálatát inkognitóban kezdik meg a szakemberek, majd kilétük felfedése után a vendégek számára láthatatlan területek áttekintésére kerül sor. Az étterem/szálloda így a vendég- és szakmai elvárások szerint egyaránt vizsgálható. A látogatások tapasztalatai alapján, valamint a pontozásos és írásbeli értékelések felhasználásával szakmai grémium dönt arról, hogy az adott évi pályázók közül kik csatlakozhatnak a Magyar Turizmus Minőségi Díjas szolgáltatók köréhez. A pályázati évet záró utolsó esemény az ünnepélyes díjátadás.

 

A díj 3 évig érvényes, nyertese ez idő alatt jogosult a Q-logó és a cím használatára, valamint a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt együttműködési ajánlatainak igénybevételére. Az érvényességi idő alatt a díjazottaknál bármikor végezhetnek utóellenőrzést (legalább egy alkalommal ez mindenképpen megtörténik). Indokolt esetben a díj visszavonható. Sok szolgáltató már kétszer, sőt néhányuk már háromszor is megkapta a díjat, hiszen az érvényességi idő meghosszabbítására szolgáló megújító pályázaton is sikerrel szerepelt.

 

  1. évi díjazottak

Új jelentkezők

Éttermek:

Belga Étterem és Söröző (Danubius Hotel Rába), Győr

Fenyves Szálloda és Konferencia Központ**** étterem, Baktalórántháza

Kukorica Csárda, Balatonföldvár

 

Szállodák:

Fenyves Szálloda és Konferencia Központ**** szálloda, Baktalórántháza

Greenfield Hotel Golf & Spa****, Bükfürdő

Hotel Kumánia, Kisújszállás

Hotel Silver****superior, Hajdúszoboszló

Hotel Termálkristály Aqua Land****, Ráckeve

MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior. Zalakaros

Megújító pályázók

Éttermek:

Hubertus – Hof Étterem, Balatonfenyves

Lázár Lovaspark, Domonyvölgy

Paprika Csárda, Hegyeshalom

 

Szállodák:

Aranyhomok Business.City-Wellness Szálloda****, Kecskemét

Hilton Budapest

Hubertus – Hof Szálloda, Balatonfenyves

Hunguest Hotel Forrás****superior, Szeged

Lotus Therme Hotel & Spa, Hévíz

Mamaison Hotel Andrássy Budapest

NaturMed Hotel Carbona****superior, Hévíz

Radisson Blu Béke Hotel, Budapest

Thermal Hotel Visegrád, Visegrád