108 éve született Országh László

Kinek köszönhetjük az angol-magyar szótárt?

Ki foglalkozott Magyarországon elsőként amerikanisztikával?

Ki kapott Magyarországon elsőként brit birodalmi lovagrend tiszteletbeli parancsnoka címet a brit királynőtől?

 

Az angolt tanulók számára jól ismert angol-magyar és magyar-angol szótár atyja, Országh László 1907. október 25-én született Szombathelyen. A nyelvész, irodalomtörténész, szótáríró és egyetemi tanár fő műve egyértelműen a kétnyelvű szótár megalkotása, de nevéhez fűződik a magyarországi amerikanisztika megteremtése és „A magyar nyelv értelmező szótára” kiadása is.

Tudományos munkáját itthon és külföldön egyaránt elismerték: 1957-ben a nyelvtudomány kandidátusa lett, 1963-ban Akadémiai Díjat kapott, 1970-ben a londoni Institute of Linguists jubileumi aranyéremmel jutalmazta, 1974-ben az irodalomtudomány doktora lett, majd 1978-ban II. Erzsébet neki adományozta a brit birodalmi lovagrend tiszteletbeli parancsnoka címet – Magyarországon elsőként.

Az angol-magyar és magyar-angol szótár, amely ma is megkerülhetetlen az angolul tanulók számára, máig etalon a nyelvoktatásban. 1948-as megjelentetése óta a szótár több millió példányban jelent meg, igaz, a mai kiadvány már az eredeti alapokat felhasználó, de az Akadémiai Kiadó által folyamatosan frissített, modernizált, új szóanyaggal bővített változat, amely a mai kor követelményeinek megfelelően nem csak nyomtatott formában, de digitálisan is elérhető.

A kiváló nyelvész 1984. január 27-én halt meg Budapesten.