1000 iskolatáska

Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját!

 Iskolakezdés együtt! címmel indít segélyakciót az Ökumenikus Segélyszervezet

40 hívás a 1353-as adományvonalra most egy tanszercsomagot  jelent   

Iskolakezdés együtt! elnevezésű segélyakciójának támogatására indít adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet. Lehel László elnök-igazgató a sajtótájékoztatón elmondta: a kezdeményezés célja, hogy 1000 rászoruló diák számára tudjanak jelentős, fejenként 10 ezer forint értékű segítséget nyújtani a tanévkezdéshez. A tavalyi év után második alkalommal elindított adománygyűjtés sikerében a tanévkezdésig hátralévő rövid idő ellenére is bíznak a szervezők. Azt remélik, hogy sokan megértik, hogy nem elég az egyetértés vagy a Facebook like: az ő 250 forint adományt jelentő hívásuk is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a Segélyszervezet segíthessen.

Sokan hátrányban már az első becsöngetés előtt

Sok gyermek megfelelő eszközök nélkül kénytelen kezdeni a tanévet, mert szülei nem tudják megvásárolni a szükséges iskolaszereket. Az ő esélyeik már az első becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál. A rossz minőségű vagy hiányzó tanszer nemcsak a tanulást akadályozza, de szégyenkezésre is készteti a nehéz sorsú gyermekeket, azt erősíti bennük, hogy ők kevesebbek, mint a többiek.

 

Felzárkózás helyett, eladósodás

A tanévkezdés a legtöbb család számára jelentős anyagi teher, a legszegényebbeknek pedig önerőből esélyük sincsen, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítsanak a gyermeküknek. Számukra az egyszeri jelentős kiadás a további eladósodás, leszakadás veszélyét hordozza. Az Ökumenikus Segélyszervezet akciója olyan családoknak segít, akik számára a biztos lakhatás és az alapvető élelmiszerek beszerzése is mindennapi küzdelem. Ezen családok számára a tanévkezdéssel járó, gyerekenként több tízezer forintos egyszeri kiadás megoldhatatlan feladat.

 

Konkrét célkitűzés, kézzelfogható segítség

Az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtésének célkitűzése, hogy 1000 gyermeknek nyújtson tanévkezdő támogatást, minőségi tanszerek formájában. A program kedvezményezettjei a nyár folyamán kerültek kiválasztásra a segélyszervezet szociális központjainak látóköréből, illetve a szervezet Országos Segélyközpontjába érkezett kérések alapján. A programban a hazai rászorulók mellett határon túli gyerekek is kapnak majd segítséget. Minden esetben személyre szabott, korosztálynak és szükségleteknek megfelelő csomagot állítanak össze a Segélyszervezet szakemberei.

Összefogással sikerülhet

1000 gyerek számára fejenként 10 ezer forintért segítséget nyújtani a tanévkezdésig hátralévő néhány napban elég ambiciózus vállalkozás, de ahogy Lehel László a Segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta: ha sokan megértik az adományvonalas gyűjtés „sok kicsi sokra megy” lényegét akkor nem lehetetlen. Csupán 40 hívás szükséges, ahhoz, hogy egy 10 ezer forintos tanszercsomagot összeállítsunk. Hogy milyen tanszerre váltható kézzelfogható segítséget jelent minden egyes hívás azt a Segélyszervezet vezetője szemléletes ábrán mutatta be: 1 ceruzakészlet = 1 hívás / 1 füzetcsomag = 3 hívás / 1 körző = 5 hívás / 1 pár tornacipő=  10 hívás

 

A szemléletes „árlistát” szórólap formájában a Segélyszervezet önkéntesei az Erzsébet téren kezdték osztani, és a következő napokban különböző rendezvényeken folytatják a figyelemfelhívó akciót. Az akció támogatására médiakampány is indul. A sajtótájékoztatón bemutatott animációs szpot a rádió és tévé mellett a CinemaCity mozikban is látható lesz a következő hetekben.

 

Az összefogáshoz a 1353-as adományvonal mellett az interneten is lehet csatlakozni. A www.segelyszervezet.hu/iskolakezdes címen adománygyűjtő honlapot hoztak létre, ahol játékosan, egyszerűen és biztonságosan lehet tetszőleges pénzadományt felajánlani, hogy mihamarabb megteljen az 1000 iskolatáska.

 

A segélyakció folyamatosan követhető lesz a segélyszervezet facebook oldalán a www.facebook.com/segelyszervezet oldalon.

 

Több mint segély: ESÉLY

A Segélyszervezet országos intézményhálózatán keresztül 300 gyermek számára biztosít év közben is folyamatos, szakértői segítséget a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez. Hosszú távú programjai – fejlesztőpedagógusaink személyre szabott rendszeres foglalkozásai, szociális munkásaink folyamatos törődése, közösségi programjaink – legtöbbjüknek az egyetlen esélyt jelentik szerencsésebb sorsú társaikhoz való felzárkózásra.   Az 1000 csomag összeállításához szükséges pénzen felül beérkező adományokat a Segélyszervezet a 300 gyermek felzárkózását elősegítő egész éves munka a támogatására fordítja.    

 

Hová kerül a segítség?- történetek a Segélyszervezet intézményeinek életéből

 

14 éves, korábban átmeneti nevelésben lévő lány anyukával és nevelő apukájával él. Az édesanya balesetet szenvedett, öntudatlan állapotban fekszik, a kislányt nevelő apja látja el. Anyagi okok miatt két testvére már átmeneti nevelésbe került. Az iskolakezdési csomaggal a kislány tanulmányi lehetőségeit támogatjuk.

Az Ökumenikus Segélyszervezet egyik családsegítő intézményének támogatottja

 

Unokáját gyámgyerekként egyedül nevelő nagymama segélykérése. A vérszerinti szülők nem törődnek a gyermekekkel, ő küzd egyedül a 8 éves gyermek neveléséért, így a tanulmányi előmeneteléért is. Egyedül finanszírozza nyugdíjából az iskolába járáshoz szükséges összeget, így nagyon nagy terhet ró az idős nagymamára a gyermek taníttatása.  

Az Ökumenikus Segélyszervezet egyik családsegítő intézményének támogatottja

 

Három általános iskoláskorú gyermeket nevelő munkanélküli szülők mindennapi kenyérgondokkal küzdenek. Az édesapa foglalkozást helyettesítő támogatásban részesül, az édesanya főállású anya. Mindent megtesznek azért, hogy gyermekeik tanuljanak, ezt a célt kívánja támogatni segélyszervezet. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet egyik családsegítő intézményének támogatottja

 

Egy négygyermekes család korábban a Segélyszervezet egyik átmeneti otthonában lakott. Egy hosszú folyamatot követően innen kikerülve saját lakásba költözhettek. Az apa jól keresett, így nem okozott nehézséget a hitel havi szintű fizetése, ám a 2008-ban kirobbant gazdasági válság a család devizahitelének drasztikus emelkedését hozta magával. A család külső segítséggel tudott csak fizetni. Az anya korábbi munkahelye eközben megszűnt. A négy iskoláskorú gyermek közül kettő tartósan beteg. A tanszertámogatással nyújtott segítség az iskolakezdés anyagi nehézségeinek csökkentésében fogja segíteni a családot.

Négy gyermekük közül két beteget nevelő anyagilag megroppant család

 

Öt iskoláskorú gyermekét egyedül nevelő főállású anya írt levelet, melyben elmondja, hogy nagy terhet jelent a család számára az iskolakezdés.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*