100 milliós árvízvédelmi projektet hajt végre az Ökumenikus Segélyszervezet Szarajevóban

Négyszáz méter hosszú patak medret tisztítanak meg és építenek ki magyar fejlesztési projekt keretében Bosznia-Hercegovinában

Az Ökumenikus Segélyszervezet Bosznia-Hercegovinai árvíz utáni, tavaly megkezdett nemzetközi humanitárius segélyprogramjának újabb szakasza kezdődött ma el Szarajevóban. A korábbi, több települést érintő gyorssegélyeket és újjáépítési támogatásokat követően most olyan típusú munkák kezdődhetnek el, melyek az árvízkárosultak azonnali problémáinak kezelése után a fejlesztést és megelőzést célozzák meg. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott ’Árvíz utáni rehabilitáció Bosznia-Hercegovinában’ elnevezésű projekt Szarajevó, Novi Grad városrészében, a szeméttelep alól futó Lepenica patak medrének rekonstrukcióját valósítja meg 405 méter hosszan.

A munka kezdetekor tartott sajtótájékoztatón jelen volt Négyesi József, Magyarország Boszniába akkreditált nagykövete, Semir Efendic,  Novi Grad város polgármestere, Muharem Sabic, Szarajevó kanton gazdasági minisztere, Belényi Dániel, az Ökumenikus Segélyszervezet programvezetője, a magyar szervezet helyi partnerének képviseletében Munib Bujak, a szarajevói Merhamet segélyszervezet igazgatója, valamint a monitoringért felelős Tettye Forrásház kft. vízügyi szakértői. A 2016 márciusáig tartó projekt összértéke 100 millió forint.

 

A mostanra előkészített fejlesztési tevékenységre azért van szükség, mert a hulladékkal és nehézfémekkel szennyezett víz a nagyobb esőzések után lakott területet önt el. A rendkívül szennyezett víz elárasztja a pincéket, lakótereket és a kerteket is. A munkálatok során a patak medrét 2×2 méteresre bővítik ki és lebetonozzák, így az esőzések mellett egy esetleges áradás során keletkező nagyobb mennyiségű vizet is könnyebben elvezet.

 

A Lepenica patak völgye a háború után épült tele házakkal, engedély nélkül, azonban a háború utáni újjáépítés során nem az engedélyezés és az árvízvédelmi szempontok voltak a legfontosabbak, ezért a problémát utólag kell kezelni.