10 nap múlva kezdődik a „kisvilágbajnokság” Szegeden

 Több versenyző bakancslistáján szerepel a szegedi kajak-kenu világkupa, amelyet a sportág kisvilágbajnokságaként is emlegetnek a nemzetközi mezőnyben – derült ki a jövő pénteken kezdődő eseménnyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón. A Maty-éri viadal, amelyre 54 ország adta le a nevezését, az idei Világkupa-sorozat utolsó állomása lesz.

A két héttel ezelőtti milánói világkupáról kilenc éremmel tért haza a magyar válogatott, ezen a hétvégén már a racicei fordulón lapátolnak a sportág feltörekvő versenyzői, míg jövő hét végén Szeged lesz a nemzetközi kajak-kenu élet fővárosa, ahol már természetesen teljes összeállításban, számonként két egységgel rajtol a magyar kajak-kenu válogatott.

Az esemény kampánya a „Nem célba érni nehéz, hanem eljutni a rajtig” szlogennel már megkezdődött, amelyben gyerekkori képekkel van jelen a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta és a világbajnok Mike Róbert, akik a kampányarcai lettek az idei világkupának.

„Nagy felelősség, de óriási megtiszteltetés is, hogy velem reklámozzák a versenyt. És szerintem ez a kampány remek üzenet, amely azt mutatja a srácoknak, mi is voltunk gyerekek és az egykori vékonyka srácból sikeres, erőtől duzzadó versenyzővé lehet válni. De az is lehet, hogy csak a hajam miatt választottak ki, borzasztóan trendi” – viccelődött a tavalyi duisburgi világbajnokságon C-2 1000 méteren győztes Mike Róbert, aki párjával, Vasbányai Henrikkel már rajthoz állt, és több érmet is bezsebelt a milánói Világkupa-versenyen.

Érdekesség, hogy a kiemelt sportági támogatásoknak köszönhetően két évtized szünet után ismét minden Világkupán rajtolni tud a magyar válogatott, a legkisebb különítmény (14 fő), amelynek legnagyobb ígérete a sprinter kajakos Tótka Sándor lesz, most hétvégén Racicében áll majd rajthoz.

„Fontos, hogy minden állomáson ott lehetünk, és fiataljaink is átélhetik egy nemzetközi verseny hangulatát. A műhelyekben kiváló munka folyik, a mi feladatunk, hogy versenyrutint biztosítsunk fejlődő tehetségeink számára” – mondta a Világkupa-sorozatról Csabai Edvin szakmai igazgató.

Storcz Botond vezetőedző rendkívül sikeresnek ítélte a milánói világkupát, és mint mondta a szegedi versenyt megelőző két világkupa eredményei, a tavaszi időfelmérők és a 2013-as esztendő világversenyeinek eredményei alapján csak a jövő hét elején jelöli ki a május 23. és 25. között Szegeden rajthoz álló válogatottat.

„Még vannak kérdések, ezért mindenképpen megvárom a racicei verseny eredményeit” – mondta Storcz Botond, aki ezúttal 14 versenyzőt indít majd a viadalon.