1 négyzetméternyi köztársaság

Ma van az országgyűlési képviselő-választás. A több mint 10 ezer magyarországi szavazókörbe mintegy 8 millió választópolgárt várnak, míg a külképviseleteken további 28 ezren adhatják le szavazataikat 18 pártra és 1550 egyéni képviselőjelöltre. A nem hivatalos – 95 százalék körüli feldolgozottságú eredményekről várhatóan a hajnali órákban adnak tájékoztatást a választási szervek. A magyarországi szavazókörök reggel 6 órakor nyitottak és este 7 óráig várják a választópolgárokat. Sok helyen megváltoztak a szavazókörök így érdemes leellenőrizni a választási értesítőben a szavazókör pontos címét. A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében kellett, hogy lezárja  a szavazatszámláló bizottság a mai országgyűlési voksoláson, az összes szavazókörben.

Több mint 120 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.     Az NVI péntek délután azt közölte a MTI-vel, hogy huszonnégy óra alatt több mint 25 ezren kértek átjelentkezést, ez lassította le az online ügyintézést.

A szavazólap sokak számára gondot okozhat. Az elmúlt napokban a kormányváltók hangsúlyozták, a szavazólap utolsó előtti helyén, a 17-ik helyen keressék őket a választók. Öt párt logója  látható a 17-es szám alatt, alatta MSZP-EGYÜTT-DK,PM,MLP. Alatta kiírva a párt teljes neve:

MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT

EGYÜTT-A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ

PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

MAGYAR LIBERÁLIS PÁRT

MESTERHÁZY ATTILA

BAJNAI GORDON

GYURCSÁNY FERENC

DR.FODOR GÁBOR

SZABÓ TÍMEA

Fontos a neveket nézni, mert a hasonló nevű pártok megtéveszthetik a voksolókat.

A szavazólap nem színes, tehát ne számítsanak arra, hogy a logótat felismerik a színek alapján.
szavazolap2
szavazolap_2014
 szavazolapszavazolap_2014
A szavazás feltétele, hogy a szavazó érvényes személyi igazolvánnyal,vagy útlevéllel, vagy jogosítvánnyal, vagy régi típusú igazolvánnyal tudja igazolni magát. Ne felejtsék el megnézni a választási értesítőt, hiszen az átrajzolt körzetek miatt előfordulhat, hogy most nem oda kell menni szavazni, ahol négy éve szavazott.
szavazolap_2014
Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője leadja szavazatát Budapesten, a Virányos Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője leadja szavazatát Budapesten, a Virányos Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az 1 négyzetméteres kis fülkében- mondta Bajnai Gordon,  – abban a helyben, ahol még mindig köztársaság van,  oda bemehetnek és ott a választó az úr, a választó a főnök. Ott, azon a talpalatnyi helyen a választó ítéletet mondhat.

Demokráciavonalat üzemeltetnek egész vasárnap a szavazás ideje alatt az ellenzéki kormányváltók. A 06 1 577 6272-es budapesti, vezetékes számon várják a választási visszaélések gyanújáról szóló bejelentéseket. A budapesti telefonszám vasárnap reggel 7 és este 21 óra között hívható.

szavazolap_2014