Újrarendezett emlékszobával ünnepli névadóját az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Spread the love

Újrarendezett emlékszobával és virtuális kiállítással ünnepli névadóját születésének évfordulója alkalmából az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum – olvasható az intézmény MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

    Semmelweis Ignác, “az anyák megmentője”, vagy ahogyan ezekben a hónapokban világszerte emlegetik, “a kézmosás atyja” 1818. július 1-jén született.
    A  járványhelyzetet követően a múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja. A szülőház emeleti terében, az állandó kiállítás részeként eddig csak eredeti és korhű bútorokból, festményekből és relikviákból álló enteriőrt láthatott a közönség, most a bicentenárium alkalmából indított vándorkiállítás visszakerült tárgyaiból egy fogadókapu és több vitrin is gazdagabb bemutatót kínál Semmelweis Ignác életének, orvosi pályájának és kultuszának legfontosabb fejezeteiből.
    Látható többek között Csánky Dénes akvarellje a tabáni szülőházról, családi fényképek, a klinikai növendékek számára megfogalmazott Utasítvány a gyermekágyi láz megelőzésről, Semmelweis gyászjelentése, emlékművének és életrajzi filmjének dokumentumai.
    A kiállítás kurátora Horányi Ildikó, aki azt a műtárgy- és dokumentumválogatást is elkészítette, amelyből két – magyar és angol nyelvű – virtuális kiállítás nyílt, ugyancsak Semmelweis Ignác születésnapja alkalmából.

Forrás:MTI

 

Comments are closed.