Új időszaki kiállítás nyílik a gödöllői kastélyban

Spread the love

Utazik az udvar – Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig címmel nyílik új időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban pénteken. A megnyitó egyike azoknak a különleges programoknak, amelyek az idei Koronázási Hétvégén várják a látogatókat.

Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete megnyitja az Utazik az udvar - Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig című új időszaki kiállítást a Gödöllői Királyi Kastélyban 2017. június 9-én. A kiállítás Ferenc József osztrák császár magyar királlyá és felesége, Erzsébet királynévá koronázásának 150. évfordulója alkalmából nyílik meg és október elsejéig látható. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete megnyitja az Utazik az udvar – Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig című új időszaki kiállítást a Gödöllői Királyi Kastélyban 2017. június 9-én. A kiállítás Ferenc József osztrák császár magyar királlyá és felesége, Erzsébet királynévá koronázásának 150. évfordulója alkalmából nyílik meg és október elsejéig látható. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

    Az új kiállítás Ferenc József osztrák császár magyar királlyá és felesége, Erzsébet királynévá koronázásának 150. évfordulója alkalmából nyílik meg.
    A tárlaton a királyné által kedvelt és többször felkeresett helyekkel, szállodákkal, villákkal lehet találkozni, de láthatók korabeli járművek, fényképek, korabeli ábrázolások, dokumentumok is, amelyek segítségével felvillantjuk a kísérő személyzet életének izgalmas mozzanatait is – mondta el az MTI-nek Tüske Boglárka, az intézmény kommunikációs vezetője.

Gémesi György polgármester (b3) az Utazik az udvar - Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig című új időszaki kiállítás megnyitóján a Gödöllői Királyi Kastélyban 2017. június 9-én. A kiállítás Ferenc József osztrák császár magyar királlyá és felesége, Erzsébet királynévá koronázásának 150. évfordulója alkalmából nyílik meg és október elsejéig látható. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Gémesi György polgármester (b3) az Utazik az udvar – Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig című új időszaki kiállítás megnyitóján a Gödöllői Királyi Kastélyban 2017. június 9-én. A kiállítás Ferenc József osztrák császár magyar királlyá és felesége, Erzsébet királynévá koronázásának 150. évfordulója alkalmából nyílik meg és október elsejéig látható. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

    Felidézte, hogy bár Erzsébet királyné nagyon szerette a magyarokat és beszélte a nyelvet, ennek ellenére mégsem jutott el sok helyre az országban. A tárlat kiemelten foglalkozik azokkal a magyar helyszínekkel, amelyeket meglátogatott.
    Tüske Boglárka emlékeztetett arra is, hogy az utazások menedéket, menekülést jelentettek Sisi számára kilátástalannak vélt élete elől, hiszen egy birodalom uralkodójának feleségeként soha nem élhette azt az életet, amit szeretett volna. A nagyközönség olyan eredeti ruhadarabokat is megtekinthet az időszaki kiállításon, mint például Sisi fésülködőköpenye.
    A tárlat elkészítéséhez az intézmény muzeológusai számos magyar és nemzetközi múzeummal, könyvtárral, levéltárral vették fel a kapcsolatot, így például tárgyakat kölcsönzött az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is.
    Idén ünneplik Erzsébet királyné születésének 180. évfordulóját, ebből az alkalomból Gödöllő tematikus évet rendez, amelyhez a kastély a most megnyíló tárlat mellett ősszel újabb időszaki kiállítással, valamint számos különleges programmal kapcsolódik.
    A Koronázási Hétvége egyik érdekessége, hogy a Szent Korona hivatalos másolata érkezik meg a kastélyba szombaton (a nosztalgiavonat a Nyugati pályaudvar királyi várójából indul), és aznap bárki megtekintheti a kastély dísztermében.
    Ezen a hétvégén mutatják be Erzsébet királyné koronázási díszruhájának hiteles másolatát is, mely Czédly Mónika és a D’Elia szalon kutatómunkáját dicséri. A királyi viselet vasárnapig látható ugyancsak a kastély dísztermében.
    A látogatók élőképes tárlatvezetéssel, interaktív mesejátékkal, játszóházzal, zenés táncjátékkal és vásári komédiával is találkozhatnak, részletesen a www.kiralyikastely.hu oldalon lehet tájékozódni.
    Az Utazik az udvar – Erzsébet királyné utazásai Madeirától Herkulesfürdőig című kiállítás október elsejéig látható a gödöllői kastélyban.

Forrás:MTI

 

 

Comments are closed.