„Pusztító szenvedély, érzelmekkel teli háború” – Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színjátékát mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház

Spread the love

A Feketeszárú cseresznyét először 1930-ban mutatták be. Az 1920-as trianoni diktátum után játszódó mű hozta meg a szerző számára az igazi sikert és tette ünnepelt drámaíróvá. Október 11-én Szőcs Artur rendezésében mutatjuk be Hunyady színjátékát a Kamaraszínházban.

20191009_MNSZ_Feketeszaru_cseresznye_043_resize

Közeledve a trianoni diktátum 100 éves évfordulójához, a Miskolci Nemzeti Színház is emléket állít a fájdalmas történelmi eseménynek Hunyady Sándor művével. A trianoni békeszerződés idején játszódó történet nem csupán egy szerelmi szálat bont ki; a határok és a politikai viszonyok átrendeződésének következményei akaratlanul is beszivárognak a mindennapi életbe, Hunyady megmutatja, hogyan befolyásolják a körülmények az egyéni emberi magatartást.

Szőcs Artur elmondta, nem csak Hunyady, de az író édesapja, Bródy Sándor műveit mindig is szerette olvasni, rendezni vagy éppen eljátszani. – Egy ilyen nehéz szerelmi háromszög igazán színész és rendezőbarát. Mindig úgy választok darabot, hogy figyelembe veszem, melyik színész ért meg arra a bizonyos szerepre, ezt nagyon fontos szempontnak tartom minden rendezésemnél – fejti ki. Az előadás különlegessége az élő zene, melyet a Babra zenekar biztosít. Az együttes a déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait éleszti újjá. – Ez a fajta zene mindig is közel állt hozzám. A Söndörgő zenekar tagjaival, akik szintén ilyen zenét játszanak, mondhatni együtt nőttem fel, és amikor elkezdtem együttest keresni a darabhoz, jó szívvel ajánlották a Babra zenekart – mondja Szőcs Artur.

A szerb házaspár, Irina és Dusán, valamint a magyar főbíró, Péterházy Géza szerelmi hármasa adja a színjáték alaptörténetét. Társulatunk egyik új tagját, Czvikker Lillát láthatjuk Irina szerepében, aki ebben az évadban már a Don Juanban is színpadra lépett. A színésznő elmondta, szerencsésnek érzi magát, hiszen olyan társulatba érkezett, ahol mindenki segítőkész és befogadó, a közös munka pedig ezáltal igazán élvezetes.

Czvikker Lilla szerint mindhárom főszereplőt nagyon nehéz helyzet elé állítja az élet, és nem is tudhatjuk igazán, mi a jó döntés, ha egyáltalán van. – Ez egy kimerítő, érzelmekkel teli háború, el sem tudom képzelni, milyen lehet a valóságban ezt megélni – vallja be a színművésznő. – Bár kiderül, hogy Irina és Dusán házassága már kihűlt, de a tisztelet megmaradt. A nő beleszeret férje jó barátjába, a főbíróba és választani kényszerül a két férfi között, ami súlyos döntés elé állítja – magyarázza Czvikker Lilla.

Bodoky Márk, aki Péterházy Gézát, Irina szerelmét alakítja, úgy látja, karaktere nem akar visszaélni hatalmi helyzetével, de mégis megteszi, amikor hatalmi pozícióját használva segít szerb barátjának, Dusánnak. Nagyon jó barátok ők, ami bonyolítja a helyzetet, hogy Géza pont Irinába, Dusán feleségébe szeret bele. – Ez az a fajta szerelem, amire mindenki vágyik. Az, hogy nem lehetnek egymáséi, csak még jobban összeköti őket – meséli Bodoky Márk.

Hunyady Sándor:

FEKETESZÁRÚ CSERESZNYE

színjáték Átdolgozta: Szőcs Artur

Péterházy Géza                                BODOKY MÁRK

Veliszavljevics Dusán                      LAJOS ANDRÁS

Irina                                                  CZVIKKER LILLA

Milica                                                SZIRBIK BERNADETT

Danica                                               HORVÁTH ALEXANDRA

Pópa                                                  FANDL FERENC

Balázsházy főhadnagy                    SIMON ZOLTÁN

Csaholyi hadnagy                            SOMHEGYI GYÖRGY

Jankovics                                          KOLLER KRISZTIÁN

Pántó                                                 KOKICS PÉTER

Nikolics                                             FECZESIN KRISTÓF

Kispál                                                KERESZTES SÁNDOR

Püspök                                              KINCSES KÁROLY

Goran                                                SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas

Nadia                                                 KEREKES VALÉRIA

Anika, Asszony                                MOLNÁR ANNA

Csordás                                             GALAMBOS PÉTER

Ezredes                                             MÁRTON B. ANDRÁS

 

Közreműködik a BABRA együttes, valamint Váradi Zoltán, valamint a Fagyi-Zoo növendékek és Vanyó Levente, Rimán Mária Kiara, Volyák Benjámin

Szerb szövegek fordítása: KEREKES VALÉRIA

 

Díszlettervező:               ÁRVAI GYÖRGY Jászai-díjas    

Jelmeztervező:               SZŰCS EDIT

Koreográfus:                 FŰZI ATTILA

Korrepetitor:                 NAGY NÁNDOR

Ügyelő:                           BUDAI RÉKA

Súgó:                              MÁRTON B. ANDRÁS

Rendezőasszisztens:      SZALAY PETRA

 

Rendező:

SZŐCS ARTUR

 

Comments are closed.