Nyáron kezdi meg munkáját a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum (Met) új igazgatója

Spread the love

Nyáron kezdi meg munkáját a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum (Met) kedden kinevezett új igazgatója, Max Hollein, aki a tavaly februárban távozott Thomas Campbell utódjaként veszi át a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkező és egyik leglátogatottabb múzeumának vezetését.

    A 48 éves Hollein számára bizonyos értelemben hazatérést jelent az új kinevezés, mivel pályafutását a New York-i Guggenheim Múzeumban kezdte 1995-ben – idézte fel a The Art Newspaper honlapja.
    Hollein 2016 óta a Fine Arts Museums of San Francisco (FAMSF) igazgatója és vezérigazgatója, és noha állítása szerint nem akart távozni a szervezet éléről, a Met igazgatása “olyan különleges és egyedülálló lehetőségnek tűnt, amelyről úgy érezte, hogy meg kell ragadnia”.
    Hollein, aki művészettörténetből és üzleti adminisztrációból szerzett mesterdiplomát szülővárosában Bécsben, korábban már két frankfurti múzeumot is vezetett. Ő felelt az amerikai pavilonért a 2000-es Velencei Építészeti Biennálén, valamint az osztrák pavilonért a 2005-ös Velencei Biennálén.
    “Olyasvalakit akartunk választani, akinek megvan a szükséges tapasztalata a Met vezetéséhez, és Hollein messzemenően alkalmas erre a feladatra” – mondta Daniel Weiss, a múzeum elnöke és vezérigazgatója, aki Campbell távozását követően ideiglenesen átvette az igazgató feladatkörét is.
    A 2017 februárjában váratlanul lemondott Thomas Campbell annak idején gobelinszakértőként került a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumhoz. 2009-ben vette át az intézmény vezetését és azóta 40 százalékkal nőtt a Central Parkban található létesítmény és két másik kiállítóhelyének látogatottsága.
    A világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkező intézmény azonban 8 millió dolláros adóssággal zárta a 2016-os költségvetési évet. A múzeum kiemelt céljai között szerepel tehát a költségvetésének rendbetétele 2020-ig, valamint egy új modern és kortárs művészeti szárny megépítése, amelyre eddig takarékossági megfontolásokból nem került sor.
    A Met igazgatójának feladatköre némileg megváltozott az elmúlt hónapokban. Hollein az elődjéhez hasonlóan továbbra is a Met programjaiért felel majd, ám a vezérigazgatói feladatkör Weissnél marad és Hollein neki tartozik majd felelősséggel.
    A Met több tízezernyi kincse között több száz éves festmények, szobrok, fegyverek, páncélok, jelmezek, rajzok és hangszerek is találhatók.

Forrás:MTI

 

 

Comments are closed.