Mesterházy Attila a külügyminiszter lemondását követelte

Spread the love
Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti képviselője reagál Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. február 23-án. A külgazdasági és külügyminiszter az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet és a terrorizmus elleni nemzetközi koalíciós erőfeszítések sikeréhez való magyar hozzájárulás növelését szorgalmazta. Elöl Horváth Imre szocialista képviselő. MTI Fotó: Illyés Tibor

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti képviselője reagál Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. február 23-án. A külgazdasági és külügyminiszter az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet és a terrorizmus elleni nemzetközi koalíciós erőfeszítések sikeréhez való magyar hozzájárulás növelését szorgalmazta. Elöl Horváth Imre szocialista képviselő. MTI Fotó: Illyés Tibor

A kurdisztáni katonai stabilitáshoz való esetleges magyar hozzájárulásról beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben hétfőn, napirend előtt. Szó volt az MMA ingatlanvásárlásáról és a rászorultak segítéséről is.

Szijjártó: Magyarország hozzájárulhat a kurdisztáni katonai stabilitáshoz

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet és a terrorizmus elleni nemzetközi koalíciós erőfeszítések sikeréhez való magyar hozzájárulás növelését szorgalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt. Szerinte reális lehetőség arra adódna, hogy Magyarország a kurdisztáni katonai stabilitáshoz járuljon hozzá. Jelezte, Kurdisztánban a szövetségesek képzőbázisokat tartanak fenn, ezek folyamatos védelméről gondoskodni kell.
Szijjártó Péter azt mondta: az esetleges magyar szerepvállalásról – a parlamenti pártokkal folytatott konzultáció után – olyan döntést kell hozni, amely összhangban van az ország költségvetési teherbíró képességével, kockázatvállalási potenciáljával és védelmi képességeivel.
A tárcavezető hangsúlyozta: az IÁ globális biztonságra vonatkozó fenyegetése világos.
A felszólalásra reagálva Vejkey Imre közölte, a KDNP támogatja a külügyminiszter által elmondottakat, és felkéri a minisztériumot arra, hogy minden erejét vesse latba, hogy a gyűlölet és kirekesztés ártatlanok millióinak életét ne fenyegesse.
A jobbikos Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, pártja támogatja a kormányt azokban a törekvéseiben, amelyek a világban a béke megteremtését szolgálják. Hozzátette, jó lenne felhagyni azzal a külpolitikával, amit Magyarország az elmúlt két évtizedben követett, miszerint a Nyugat diktátumait követi szolgalelkűen.
Mesterházy Attila (MSZP) a külügyminiszter lemondását követelte, mert véleménye szerint káosz és elszigeteltség jellemzi a magyar külpolitikát. Szerinte a keleti nyitás látványosan megbukott, külpolitikai fordulatra van szükség.
Schiffer András (LMP) ötpárti egyeztetést szorgalmazott egy terrorizmus elleni stratégia kialakítása érdekében, és azt mondta, a kormány hagyja abba a hecckampányt a bevándorlás ügyében.
Németh Zsolt (Fidesz) közölte, elengedhetetlen, hogy az IÁ elleni katonai erőfeszítésekből Magyarország kivegye a részét. Hozzátette: várják a kormányzat előterjesztését.

LMP: az MMA számoljon el az ingatlanvásárlással!

Az LMP-s Ikotity István azt kifogásolta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2 milliárd forintért vásárolt székházat korábbi bérleménye helyett, az ingatlan területe pedig sokkal nagyobb, mint amit korábban használt. Furcsának tartotta, hogy pontosan annyiba került a székház, mint amennyi forrást erre a célra kapott az államtól. Felvetette, hogy miért kellett az MMA-nak egy drága, lepusztult ingatlant vennie, volt-e más alternatíva, kikkel tárgyaltak, milyen többletfeladatok vannak, amelyek nagyobb alapterületet igényelnek.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: az MMA autonóm köztestület, maga választhatja ki székházát. Hozzátette: az akadémia számos közfeladatot lát el, és sem az állam, sem a fővárosi vagy kerületi önkormányzatok nem rendelkeztek a számára megfelelő létesítménnyel. Kitért arra is, hogy az ártárgyaláson az MMA 400 ezer eurós árcsökkenést ért el, az ingatlanvásárlással pedig egy kultikus Andrássy úti épület került állami tulajdonba.

KDNP: a kormány megvédi a rászorultakat

A KDNP-s Szászfalvi László szerint az MSZP az elmúlt hónapokban kampányt folytat azért, hogy szegényellenesnek állítsa be a kormánypártokat, gyűlöletkeltésre, pártpolitikai célokra használja a témát, miközben kormányzása idején nem tett semmit a rászorulókért. A politikus kijelentette: az elmúlt négy évben több intézkedés is segítette a rászorultakat, például családi adókedvezményekkel, életpályamodellek bevezetésével, a rezsicsökkentéssel, a közfoglalkoztatási programokkal. Ennek eredménye, hogy negyedmillióval csökkent a veszélyeztettek száma, megállt a gyermekszegénység növekedése – tette hozzá Szászfalvi László, aki közös felelősségnek nevezte a probléma felszámolását.
Rétvári Bence leszögezte: foglalkoztatáspolitikai intézkedések nélkül nem lehet a szegénységet visszaszorítani, a kormány pedig élen jár a munkahelyteremtésben. Mint mondta, 400 ezerrel többen dolgoznak, nagyobb ütemben emelik a minimálbért, mint a baloldali kormányok tették. A kormány elsőként az ételcsomagprogramot fogadtatta el a 2014 és 2020 közötti projektek közül, ez több tízmilliárdos keretet jelent – fűzte hozzá az államtitkár.

Jobbik: visszásságok vannak a Híd a munka világába programban

A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint sok 100 millió forint közpénz tűnik el a Híd a munka világába programban, s ebben felelőssége van az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ), a Lungo Dromnak és Farkas Flóriánnak. Álláspontja szerint a kormány a kisebbségi szavazatokért bármi eltűr. Kifogásolta a projekt vezetőinek, munkatársainak javadalmazását, “gyanús pénzköltések tömkelegét”.
Az ellenzéki politikus szerint most 600 millió forint sorsa vitatott, de kérdés, hogy az 5 milliárd forint összértékű projekt többi részével mi van. Egyúttal bírálta, hogy a kormánytagok egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a kérdésben.
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára szerint az ellenzéki képviselő csak a válaszok egyik részénél volt jelen, nincs ellentmondás a kormányzati kommunikációban. Kiemelte: az ORÖ meghívta a képviselőket, hogy helyben nézzék meg a projektet, így erre kérte Mirkóczki Ádámot is, aki szerinte sokféle vádat megfogalmazott, de a számai tévesek. Az államtitkár kiállt a képzések hasznossága mellett.

Forrás:MTI

Comments are closed.