Macron és Merkel közbenjárása a válság kezeléséért

Spread the love

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár a szíriai Idlíb régióban zajló konfliktus megszüntetésére sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt – nyilatkozta a német szövetségi kormány szóvivője csütörtökön. Az Európai Tanács is nyilatkozatot adott ki: a testület elítéli az újabb hadjáratot a térségben.

    Franciaország és Németország vezetője telefonon tárgyalt az orosz elnökkel a rendkívüli EU-csúcs szünetében.
    “Mindketten aggodalmukat fejezték ki a helyi civilek katasztrofális helyzete miatt, illetve a harcok megszüntetését és humanitárius segély folyósítását sürgették. Emellett találkozni kívánnak Putyin elnökkel és Recep Erdogan török elnökkel is, hogy politikai megoldást találjanak a konfliktus enyhítésére” – nyilatkozta Merkel szóvivője.
    Macron elnök az EU-csúcsra érkezvén “a lehető legkeményebben” elítélte a Bassár el-Aszad szíriai elnök irányította katonai támadásokat az ország északnyugati régiójában, ahol véleménye szerint néhány hete “a világ egyik legszörnyűbb humanitárius drámája zajlik”.
    “Mi is a Daesh (Iszlám Állam) ellen harcolunk, de nem hagyhatjuk, hogy civileket támadjanak. Az Európai Tanácsnak szilárd álláspontra kell ebben a kérdésben helyezkednie” – jelentette ki.
    A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak átfogó offenzívát a lázadók kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve török támogatást élvező, mérsékeltebb felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Az előrenyomulás december közepén vett új lendületet. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriáról.
    A helyszíni jelentések szerint csütörtökön újra fellángoltak a harcok.
    Az Európai Tanács is nyilatkozatot adott ki csütörtök este az idlíbi helyzetről. A testület elítéli a szíriai rezsim és támogatói újabb hadjáratát a régióban, és a viszály azonnali megszüntetésére szólít fel. Emellett felhívja a feleket, hogy maradéktalanul tartsák tiszteletben az emberi jogokból fakadó kötelezettségeiket, és tegyék lehetővé a rászorulók akadálytalan hozzáférését a humanitárius segélyekhez.
    Felszólít továbbá a fenntartható tűzszünet kihirdetésére, a civilek védelmének garantálására és a 2018 szeptemberében az orosz és a török fél által aláírt memorandumban lefektetett kötelezettségvállalások betartására.
    Végezetül, a közlemény nyomatékosan kilátásba helyezi a konfliktusban elkövetett bűncselekmények nemzetközi bíróság elé terjesztését is.

Forrás:MTI

 

Comments are closed.